color doppler krvih žila vrata

COLOR DOPPLER KRVNIH ŽILA VRATA

Color doppler krvnih žila vrata je ultrazvučna pretraga koja omogućava neinvazivan prikaz krvnih žila vrata i analizu stijenke krvne žile. Ona nam omogućuje pregled protoka krvi te prikaz bilo kakvih anomalija krvnih žila u koje ubrajamo plak (začepljenje) i suženja vena i arterija.

woman-ultrasound
KOME SE PREPORUČA COLOR DOPPLER KRVNIH ŽILA VRATA?

Color doppler krvnih žila vrata preporuča se:

• Kod bolesnika za koje se sumnja da su pod povećanim rizikom za nastanak moždanog udara
• Osobama sa smetnjama vida u obliku suženja vidnog polja na određeno vrijeme
• Pretraga se preporučuje i rizičnim bolesnicima prije velikih operacija
• Osobama koje su već operirale koronarne krvne žile kako bi se na neinvazivan način pratio operativni nalaz

ZAŠTO JE POTREBAN COLOR DOPPLER KRVNIH ŽILA VRATA?

Kao i sve žile u tijelu, tako i krvne žile vrata tijekom života stare – dolazi do zadebljanja njihovih stijenki, razvoja i rasta plaka te do njihova suženja.

Pretragom se mogu ustanoviti aterosklerotske i upalne promjene. Aterosklerotske promjene prikazuju se u obliku zadebljanja stijenki krvnih žila, prisustva plakova i suženja krvnih žila ili začepljenja. Bolesnici sa zadebljalim stijenkama krvnih žila vrata pod povećanim su rizikom ne samo za nastanak moždanog udara nego i za srčanog. Liječenjem krvnog plaka kao najvećeg čimbenika rizika može se usporiti zadebljanje stijenke i djelovati u smjeru zaštite od moždanog i srčanog udara, ali i iznenadne smrti.
Sužavanje krvnih žila vrata može uzrokovati prolazne ili trajne promjene moždane funkcije.

Iako je na početku suženja protok očuvan, kako sužavanje napreduje, i protok se smanjuje. Veliki plakovi mogu postati nestabilni, pa može doći do krvarenja, ulceracije ili puknuća površine, što uzrokuje otkidanje dijela plaka kojeg krvna struja otplavi u niže položenu krvnu žilu gdje dolazi do prekida cirkulacije što dovodi do moždanog udara.
Ako je riječ o velikom plaku koji znatno sužava krvnu žilu, pristupa se operativnom odstranjenju (karotidna endarterektomija) da se spriječi moždani udar.

Kod prisustva plakova u krvnim žilama vrata treba utvrditi vrstu jer su pojedini plakovi pod povećanim rizikom za nastanak moždanog udara. To su oni koje nazivamo meki ili mješoviti, a većim dijelom se sastoje od masnoća. Ako je riječ o blagom ili umjerenom suženju krvnih žila, promjene se samo prate uz regulaciju čimbenika rizika. No, ako je posrijedi znatnije suženje krvnih žila, postoji rizik za nastanak novog i težeg oblika moždanog udara, pa treba kirurški odstraniti plak, nakon čega se stanje jednostavno prati pomoću color dopplera krvnih žila vrata.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Posebne pripreme za color doppler krvnih žila vrata nisu potrebne. Pretraga sama po sebi nije štetna, nema zračenja ni uboda pa se bez opasnosti mogu pregledavati i djeca. U Poliklinici Gemini vam na raspolaganju stoji tim s visokim iskustvom u dijagnostici i liječenju, tako da ukoliko imate bilo kakve sumnje ili se prepoznajete u opisu kontaktirajte nas i dogovorite svoj pregled!

Tu smo radi vas!
Gemini – za zdravlje.

Copyright © 2017 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005