neplodnost

Imate problema s neplodnošću?

Dobiti dijete, najjednostavnija je stvar na svijetu? Nažalost, ne uvijek, jer želja mnogih parova za djetetom ostaje neispunjena.

Neostvarena želja za djetetom problem je s kojim se susreću oba partnera. No uzroci neplodnosti nisu uvijek zdravstvene prirode.
Velik utjecaj na plodnost ima način života. Nagomilani 
stres, prekomjerno uživanje alkohola i kave, pušenje te psihički problemi mogu imati negativne posljedice. Premala ili prekomjerna tjelesna težina također može naškoditi ženskoj plodnosti, kao i lijekovi. Stoga je pri planiranju djeteta potrebno kritički preispitati svakidašnje životne navike.

neplodnost uzrocici

Plodnost čovjeka vrlo je ograničena ako je uspoređujemo s drugim vrstama. Za to su odgovorni mnogobrojni fiziološki razlozi, ali i moguća oštećenja reprodukcijskog sustava žene i muškarca. Najkvalitetnija reprodukcija i plodnost žena jest između 20. i 30. godine života kada je najpouzdaniji menstruacijski ciklus, a jajne su stanice najkvalitetnije. U skladu s tim, nizak je rizik za kromosomske abnormalnosti ploda, a učestalost spontanih pobačaja najmanja. Žene u trećoj dekadi života imaju najniži rizik za patološka stanja u trudnoći i porođaju.

U skladu s većinom razvijenih zemalja svijeta i kod nas je odgođeno rađanje glavni razlog za umanjenu plodnost žena kao i neplodnost. Žena ima 15 godina kada je plodnost visokokvalitetna, od 20. do 35. godine života. U mlađoj dobi plodnost je niža zbog neredovitih ovulacija i rjeđih spolnih odnosa. Oko 40. godine života plodnost je niža zbog poremećaja menstruacijskih ciklusa, izostanaka ovulacija, nekvalitetnih jajnih stanica i sve češćih oštećenja reprodukcijskog sustava. U Hrvatskoj je problemom neplodnosti zahvaćeno 12% do 15% svih parova.

U usporedbi s drugim vrstama, čovjekova je plodnost vrlo ograničena i za to su, osim oštećenja i poremećaja reprodukcijskog sustava, odgovorni mnogobrojni fiziološki čimbenici, u prvome redu monoovulacija, što znači da žena na mjesec u normalnim uvjetima izbacuje, odnosno ovulira, samo jednu jajnu stanicu (iznimno dvije ili i više kada se rađaju dvojajčani ili višejajčani blizanci). Drugi razlog niske plodnosti ljudske vrste jesu učestale reprodukcijske greške i gubici koji se smatraju normalnom pojavom. U 100 zdravih i mladih žena reprodukcijski su gubici čak 77% i od 100 začete djece rodit će se svega njih 23! Najveći broj tih reprodukcijskih grešaka ne prepozna se, odnosno žena u vrijeme očekivane mjesečnice prokrvari, a da i ne zna da je bila trudna.

Uzroci neplodnosti mogu biti pojedinačni, višestruki, samo ženski, samo muški ili udruženi. Ženski faktor neplodnosti nalazimo u otprilike 30% slučajeva, muški faktor u sljedećih 30%, zajednički faktor (muški i ženski) u 20%, a još uvijek, unatoč trajnom napretku medicine i dijagnostike, u 10% – 20% slučajeva neplodnost ostaje nerazjašnjena. 

neplodnost rješenje

1) Poremećaji ovulacije – U slučaju neredovitih ovulacija (oligoovulacija) ili izostanka ovulacije (anovulacija) broj jajnih stanica potrebnih za oplodnju jest reduciran. Žene koje imaju mjesečna krvarenja praćena klasičnim simptomima (osjetljivost dojki, bolne menstruacije, napuhanost itd.) najčešće imaju uredne ovulacije. Ako su kvarenja i simptomi neredoviti ili odsutni, u obzir dolazi ili rana trudnoća ili rijetke, odnosno odsutne ovulacije.

2) Starenje jajnih stanica – najveći broj jajnih stanica ženski fetus ima još za vrijeme sredine unutarmaterničnog života kada iznosi oko 6 do 7 milijuna. Od tada kreće progresivni gubitak, tako da žensko dijete početkom puberteta ima oko 300 000 jajnih stanica. Brzina gubitka jajnih stanica izrazito se povećava nakon 35. godine života. Gubitkom svih jajnih stanica žena ulazi u stanje poznatije kao menopauza. Tijekom godina smanjuje se i njihova kvaliteta, tako da starenjem raste učestalost neplodnosti, spontanih pobačaja, kromosomskih anomalija (npr. Downov sindrom) i ostalih reproduktivnih poremećaja. Pušenje cigareta, zračenje, kemoterapija i različiti autoimuni poremećaji također ubrzavaju brzinu propadanja jajnih stanica. Muškarci dulje zadržavaju reproduktivnu moć, jer svakih 70 dana iz matičnih stanica stvaraju novu zalihu spermija.

3) Neprohodnost jajovoda i priraslice u maloj zdjelici/upale spolnog sustava žene

Neprohodnost jajovoda, kao i priraslice u maloj zdjelici koje remete njihovu prohodnost, sprečavaju normalan transport spermija i jajne stanice te oplodnju, koja se događa upravo u lumenu jajovoda. Najvažniji uzrok neprohodnosti jajovoda i priraslica u maloj zdjelici različite su upalne bolesti, najčešće uzrokovane patogenim mikroorganizmima klamidijom i gonorejom. Klamidija trahomatis u nas je najčešći pojedinačni uzročnik zdjeličnih upala koje oštećuju i jajovode. Ona obično izaziva tihe, bezbolne upale, koje stvaraju priraslice u zdjelici i oštećuju sluznicu jajovoda. Uloga ostalih mikroorganizama, kao npr. Ureaplasme urealyticumn i Mycoplsame hominis, u neplodnosti danas još nije razjašnjena. Ostali čimbenici koji mogu interferirati s prohodnošću jajovoda jesu: endometrioza (vidi poslije u tekstu), priraslice uzrokovane nekim prijašnjim operacijskim zahvatima, kao i upalna stanja ostalih organa u maloj zdjelici (npr. upala slijepog crijeva).

4) Miomi maternice jesu dobroćudni tumori glatkih mišića maternice i predstavljaju najčešće tumore male zdjelice žena. Oni koji svojim položajem remete normalan oblik šupljine maternice, a time i normalnu implantaciju i razvoj zametka, povezuju se s neuspjelim ishodima trudnoće. Danas se uspješno kirurški mogu odstraniti.

5) Anomalije maternice povezuju se s neplodnošću zbog njihova utjecaja na normalnu implantaciju i daljnji razvoj ploda. Neuspjeli ishodi trudnoće najčešće se povezuju sa septumom maternice (pregrada koja šupljinu maternice dijeli na dva odvojena odjeljka) koji se danas mogu uspješno kirurški korigirati.

6) Endometrioza – prisutnost sluznice maternice izvan maternične šupljine. Ova je bolest još nedovoljno istražena, a povezuje se s povećanom učestalošću neplodnosti.

7) Cervikalni faktor (cerviks uteri – vrat maternice)
Normalna sluz vrata maternice, koja se pojavljuje oko razdoblja ovulacije, uvelike olakšava transport spermija. Urođene malformacije i traume vrata maternice (najčešće uzrokovane kirurškim zahvatima) mogu rezultirati oštećenjem tkiva vrata maternice, a time i neadekvatnom proizvodnjom cervikalne sluzi i neplodnošću. Infekcije vrata maternice uzrokovane prije navedenim patogenima (Klamidija trahomatis), kao i različita antitijela usmjerena na spermije, mogu također dodatno otežavati procese oplodnje.

8) Nedostatna funkcija žutog tijela – organa koji nastaje iz folikula nakon ovulacije, proizvodi hormone estrogen i progesteron, nužne za pripremu sluznice maternice prije oplodnje, kao i za normalan i uredan tijek trudnoće. Neadekvatna funkcija navedenog organa i nedovoljna proizvodnja hormona mogu uzrokovati neplodnost žene.

9) Imunološki čimbenici i trombofilije (poremećaji zgrušavanja krvi)
Nasljedne ili stečene trombofilije uzrokuju poremećaje u razvoju posteljice i rezultiraju neuspjelim trudnoćama. Različite autoimune bolesti (npr. sistemski eritemski lupus ili antifosfolipidni sindrom) uzrokuju poremećaje imunološkog sustava i odbacivanje trudnoće.

10) Genski uzroci – Neplodni parovi imaju povećanu učestalost različitih poremećaja građe i broja kromosoma. Najčešći poremećaji kromosoma koji se povezuju s neplodnošću jesu Turnerov sindrom (nedostatak jednog spolnog kromosoma) u žena i Klinefelterov sindrom (višak jednog spolnog kromosoma) u muškaraca. Poremećaji različitih pojedinačnih gena također se povezuju s neplodnošću, i žena i muškaraca.

11) Čimbenici okoliša i štetne životne navike – Alkohol negativno utječe na normalan menstruacijski ciklus i razvoj jajašca. Više od 10 pića na tjedan umanjuje reprodukcijske sposobnosti. Zaposleni u tiskarskoj djelatnosti, frizerskim salonima, kemijskim čistionicama, tvornicama tekstila te tvornicama koje rade s bojama i otapalima dokazano imaju smanjenu plodnost i veći rizik za spontane pobačaje. Pesticidi, DDT, polikloridi, mangan i olovo, sve su to spojevi sa štetnim utjecajem na plodnost i reprodukciju.

12) Učestalost spolnih odnosa
Dokazano je da spolni odnos tempiran na 12 do 40 sati prije ovulacije nosi najviši stupanj urednih trudnoća. Spermiji su više od 72 sata sposobni za oplodnju, a jajna stanica svega 6 do 10 sati. Četiri spolna odnosa na tjedan stvaraju četiri puta veće izglede za trudnoću, nego odnosi jedanput na tjedan. Zdravom paru niti svakodnevni spolni odnosi ne umanjuju plodnost, dok subfertilnom muškarcu česti odnosi smanjuju sposobnost oplodnje.

 

Dođite na pregled kod jednog od najvećih stručnjaka na polju humane reprodukcije u Polikliniku Gemini!

Sa zadovoljstvom vam najavljujemo da se od 1. travnja našem liječničkom timu priključuje jedan od vodećih stručnjaka na polju humane reprodukcije u Hrvatskoj, dr. Hrvoje Vlašić. Priznati liječnik stalni je zaposlenik Poliklinike Šparac iz Splita i vanjski suradnik Poliklinike Gemini.

Doktor Vlašić raspolaže višegodišnjim iskustvom na polju humane reprodukcije te je svojim rezultatima i pristupom prema pacijentima postao široko prepoznatljiv. U više navrata bio je predavač na domaćim i međunarodnim skupovima iz područja humane reprodukcije u zemlji i inozemstvu. 

U današnjem užurbanom i sve stresnijem načinu života, naš je organizam izložen brojnim nepovoljnim stanjima, a neplodnost koja se sve češće javlja među mladim parovima zasigurno je jedna od njih.

Uzroka neplodnosti je jako puno, a problem koji do iste dovodi je u oko 50 posto slučajeva kod žena, a u 50 posto slučajeva kod muškaraca, iako postoje i preklapanja, pa onda imamo takozvani udruženi faktor neplodnosti te idiopatsku (neobjašnjenu) neplodnost, kod koje sadašnjim metodama ne možemo pronaći razlog ove zabrinjavajuće pojave.

Osim stvarnih poteškoća, jedan od uzroka neplodnosti može biti i povećana koncentracija stresa u svakodnevnom životu mladih ljudi.

 DR. HRVOJE VLAŠIĆ

Iako su glavni uzroci neplodnosti organske prirode, odnosno stvarni, u rijetkim slučajevima jaki stres može kod žene spriječiti normalnu ovulaciju, a kod muškarca proizvodnju sjemena, što može rezultirati teškoćama pri zanošenju, iako je puno češća obrnuta situacija, da upravo neplodnost uzrokuje stres.

Nakon inicijalne obrade, paru kojem će biti potrebna neka od metoda potpomognute oplodnje potrebno je detaljno razložiti zakonsku regulativu tih metoda te njihova prava i obaveze u sklopu zdravstvenog osiguranja. Osim toga, preporučljive su i neke druge metode kojima bi par mogao reducirati svakodnevnu dozu stresa i poboljšati međusoban odnos i komunikaciju.

Ukoliko par smatra da je pod stresom, trebao bi primjenjivati određene tehnike za redukciju takvog stanja koje među ostalim uključuju: otvoren odnos s partnerom, traženje podrške, bilo u obitelji ili među prijateljima, bilo od stručnjaka ili grupa podrške, redovitu tjelovježbu kojom se smanjuje fizička i psihička napetost i druge.

Doktor Vlašić koji od travnja postaje dio stručnog tima Poliklinike Gemini, u rujnu 2015. godine dobio je priznanje za značajan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu koje mu je dodijeljeno od strane Ministarstva zdravlja za najučinkovitijeg bolničkog liječnika u Hrvatskoj iz područja ginekologije i opstetricije. Također, dvije godine uzastopno, 2015. i 2016., bio je dobitnik priznanja za izvrsnost po odabiru pacijenata portala Najdoktor.

 

Kontaktirajte nas!

Poliklinika Gemini – za zdravlje!

CategoryGinekologija
Tags

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005