savjetovaliste-za-klijente

Sklerozacija vena pjenom (UGFS zahvat)

Osjećate li pritisak, umor, oticanje, nemir, svrbež i težinu u nogama? Sve navedeno su simptomi proširenih vena.

Gotovo 50% stanovništva na neki način boluje od proširenih vena. Određeni stupanj venske insuficijencije imamo gotovo svi, bilo da je to estetski ili funkcionalni problem. Proširene vene jesu progresivna bolest – ako se ne liječe, simptomi se tijekom vremena pogoršavaju i neminovno dolazi do komplikacije koje ozbiljno kompromitiraju zdravlje i kvalitetu vašeg života.

Proširene vene ne mogu nestati spontano, niti se mogu izliječiti kremama, gelovima ili oblozima, čak niti nošenjem kompresije, elastičnih zavoja ili čarapa – sve su to samo pomoćna sredstva koja tek privremeno i kratko ublažavaju tegobe.

U Poliklinici Gemini vršimo zahvat sklerozacije vena pjenom koji provodi dr. med. spec kirurgije subspec vaskularne kirurgije Željko Erdeljac.  Samom zahvatu prethodi dijagnostička metoda – color doppler vena nogu.

 COLOR DOPPLER VENA NOGU

Color doppler u vještim rukama dr. Željka Erdeljac izuzetno je precizno oruđe za dijagnostiku oboljenja vena na nogama.

Color dopler vena nogu ultrazvučna je pretraga koja pomoću ultrazvučne slike i tzv. dopplerova efekta bilježi anatomski izgled venskog sustava nogu te brzinu i smjer strujanja krvi kroz vene. Kao i druge ultrazvučne pretrage, i dopler vena nogu bezbolna je i bezopasna pretraga. Svrha joj je prikazati venske sustave nogu i uočiti postoji li oštećenje jednog od njih.

U Poliklinici Gemini ovaj pregled traje oko 45 minuta. Doktor će pregledati vašu prethodnu dokumentaciju i vaše vene, klinički i color dopplerom, te će u razgovoru s Vama pronaći najbolje rješenje vašeg problema koje će vas osloboditi tegoba s venama. Ukoliko ste trudni, a muče vas problemi s nogama bilo koje vrste (proširene vene, naticanje nogu, pipate kvrge na nogama, bolovi nogu ili slično), svakako se preporuča prije svega napraviti color Doppler vena.

 • Što su proširene vene?

  Proširene vene na nogama su one vene koje su izgubile svoju biološku funkciju – naime, zdrave vene odvode krv iz nogu prema srcu, zahvaljujući venskim zaliscima, odnosno manjim ventilima u venama koji potpomažu tok venske krve suprotno gravitaciji. Proširene vene imaju oštećene zaliske,koji su izgubili svoju funkciju, a rezultat je zadržavanje krvi u venama nogu, te širenje vena.

 • Koji su znaci proširenih vena na nogama?

  Venska bolest nogu može se, u najblažim slučajevima, manifestirati kao manje žilice koje prosijavaju kroz kožu (takozvane „kapilare“), zatim kao varikozne (vrećaste) vene na nogama i u vidu natečenih nogu, a u težim slučajevima pojavljuje se otvrdnuće i zatamnjenje kože, dok u najtežim oblicima bolesti dolazi do stvaranja rana na koži („venski ulkus“). Oboljeli mogu dugo ne osjećati nikakve tegobe, no kako bolest napreduje, javljaju se peckanje i žarenje u potkoljenicama, a zatim svrbež, težina u nogama, umor, noćni grčevi i nemir. Venska bolest nogu može se zakomplicirati stvaranjem tromba u venama, što može potencijalno dovesti i do po život opasne plućne embolije. Također su moguća i krvarenja iz proširenih vena.

 • Što uzrokuje proširene vene?

  Glavni uzrok pojave proširenih vena u nogama je genetska sklonost – kod velike većine oboljelih uočava se pojava venske bolesti nogu kod bliskih srodnika. Pored genetike, pojavi bolesti pridonijet će i način života te navike, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje, prekomjerna tjelesna težina, višestruke trudnoće, uzimanje kontracepcijskih pilula, učestalo nošenje visokih potpetica i odjeće koja steže oko struka.

 • Kako liječiti proširene vene?

  Proširene se vene liječe uklanjanjem oboljelih vena iz krvotoka i preusmjeravanjem venske krvi na zdrave vene u nogama. Sve do unatrag desetak godina to se izvodilo kirurškim vađenjem proširenih vena iz tijela. Budući da takav zahvat podrazumijeva višestruke rezove i šavove na koži, najčešće uz primjenu opće anestezije, u 21. su stoljeću razvijene minimalno invazivne metode liječenja vena, koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena u tijelu. Zatvaranje vena znatno je manje agresivno od vađenja vena i učinkovitije je i u estetskom i funkcionalnom pogledu.

 • Koja je najprihvatljivija metoda liječenja vena na nogama?

  Želimo li proširene vene na nogama ukloniti najbezbolnijim i najbržim, te učinkovitim putem, definitivno je metoda prvog izbora sklerozacija vena pjenom (engleski: „ultrasound guided foam sclerotherapy“ – UGFS). Za razliku od svih drugih metoda liječenja vena, kod sklerozacije pjenom ne koristi se nikakva anestezija,zahvat traje svega 10-30 minuta. Stopa uspjeha, kako kratkoročnog, tako i dugoročnog jednaka je kao kod kirurškog tretmana. Oporavak je trenutačan, bez potrebe za ležanjem u krevetu ili ostajanjem u klinici nakon zahvata.

 • Kako se izvodi sklerozacija vena pjenom – UGFS zahvat?

  UGFS metoda temelji se na ubrizgavanju kemijske supstance – pjene u oboljelu venu pomoću tanke igle pod kontrolom ultrazvuka. Pjena svojim kemijskim svojstvima nagriza stijenku oboljele vene iznutra, što dovodi do skvrčavanja i zatvaranja vene i preusmjeravanja krvotoka na okolne zdrave vene. Zatvorena vena biti će razgrađena iz organizma kroz koji tjedan ili mjesec

 • Koliko je sklerozacija vena pjenom afirmirana u svijetu?

  O afirmiranosti sklerozacije pjenom (UGFS zahvata) najbolje svjedoči činjenica da su mnogi svjetski najeminentniji vaskularni kirurzi kao što su John Bergan iz SAD, Philip Coleridge Smith iz Velike Britanije i Juan Cabrera iz Španjolske već odavnopotpuno odbacili klasičan kirurški pristup i okrenuli se isključivo sklerozaciji vena pjenom. Sklerozacija vena pjenom pravi je hit u Americi i zapadnoj Europi, a, unatrag nekoliko godina, i u jugoistočnoj Europi.

Glavni liječnik

Željko Erdeljac
dr.med. spec.kirurgije, subspec. vaskularne kirurgije

022/ 342 005

KONTAKTIRAJTE NAS

slika-prosirene-vene

Venski zalisci sprečavaju tok krvi u zdravim venama nogu u smjeru gravitacije, dok u proširenim (varikoznim) venama venski zalisci popuštaju.

slika-prosirene-vene2

Sklerozacija vena pjenom (UGFS metoda liječenja vena) bazira se na ubrizgavanju pjene u oboljelu venu pod kontrolom ultrazvuka što rezultira zatvaranjem vene.

Savjeti kod konzultiranja pacijenata:

 • Kuda cirkulira krv nakon što se proširene vene zatvore i uklone iz krvotoka?

  Proširene površinske vene su izgubile svoju osnovnu funkciju, a to je odvodnja krvi iz vena prema srcu. Zatvaranjem oštećenih površinskih vena preusmjeravamo krv na bezbrojne okolne zdrave površinske vene i na duboke vene, tako da se na taj način ne ugrožava cirkulacija, nego se, dapače, postiže uredna cirkulacija venske krvi u nogama.

 • Da li je potrebno nositi elastičnu čarapu nakon zahvata na venama?

  Radi postizanja što boljih rezultata i što manje stope nuspojava, savjetuje se nositi elastičnu čarapu prva 2-3 dana bez prestanka, a zatim još cca 3 tjedna samo po danu.

 • Kojih se mjera treba pridržavati nakon sklerozacije pjenom?

  Osim nošenja elastične čarape, treba po izlasku iz poliklinike hodati nekih pola sata (prije ulaska u kola). Može se voziti auto, ali, ukoliko put do kuće traje dulje, trebalo bi svakih sat vremena stati i prošetati 10-tak minuta. Slijedeći bi dana trebalo lagano hodati (šetnja) 3 puta dnevno po 20-tak minuta. Savjetuje se izbjegavati nositi teške terete i izvoditi intenzivniju fizičku aktivnost kroz cca 7 dana. Što se tiče povratka na posao, on je moguć već sutradan, mada nije loše, ukoliko je moguće, uzeti 1-3 dana slobodno radi šetnji i relaksacije (poglavito ako se radi fizički posao ili ako se dugo stoji na poslu). Nije potrebno ležati u krevetu.

 • Koje su nuspojave i moguće komplikacije sklerozacije pjenom?

  Nuspojave koje je realno očekivati su zatamnjenja kože i stvaranje tvrđih osjetljivih grudica na nozi (javljaju se u cca 50% pacijenata). I jedna i druga nuspojava se povlače kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, do otprilike godinu dana. Teže nuspojave (duboka venska tromboza, alergija na sklerozans) su u neuobičajeno rijetke i ne očekuju se, a, ukoliko nastupe, liječe se standardiziranim medicinskim postupcima.

 • Koje je najbolje vrijeme za tretman?

  Radi nošenja elastične čarape i nuspojava, većina pacijenata preferira izvođenje zahvata u hladnijim mjesecima u godina, ali, u osnovi, zahvat se može izvoditi kroz čitavu godinu.

 • Da li je moguće tretirati obje noge u istom aktu?

  U osnovi da, ali, budući da je, iz medicinskih razloga, ograničena količina pjene koja se može primijeniti u istom aktu, moguće je da će se neće moći kompletan tretman na obje noge izvesti u jednoj seansi (ovo prvenstveno vrijedi kod opsežnijih varikoziteta).

 • Kolika je mogućnost povratka tegoba s venama nakon UGFS zahvata?

  S obzirom na gore spomenuto, ne može se dati dugoročna garancija, ali, se očekuje primaran uspjeh zahvata.

 • Da li je UGFS zahvat bolan?

  Sam zahvat se bazira na ubrizgavanju pjene u vene pomoću tanke igle kojom se prolazi kroz kožu. Sam prolazak igle kroz kožu može biti nelagodan, ali, u osnovi, nije riječ o bolnoj proceduri. Nakon zahvata moguće je da tretirane vene budu osjetljive na dodir, a rijetko se dogodi da se javi i crvenilo kože i bolnost (u takvim slučajevima bolna se mjesta tretiraju Voltaren Gelom ili Deep Relief Gelom ili toplim oblozima).

 • Postoji li garancija nakon UGFS zahvata?

  S obzirom na gore spomenuto, ne može se dati dugoročna garancija, ali, se očekuje primaran uspjeh zahvata.

 • Koja je razlika između sklerozacije pjenom i klasičnog kirurškog zahvata?

  Kod klasične operacije vena oboljele se vene kirurški vade iz tijela, putem višestrukih rezova i šavova, pomoću sajle, kirurških kliješta (peana) ili kukica, najčešće pod općom anstezijom. Kod sklerozacije pjenom vene se ne vade, nego se zatvore u tijelu pomoću kemijskog agensa pripravljenog u obliku pjene, kojeg ubrizgamo putem igle. Organizam sam naknadno razgradi zatvorene vene kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, čime se dobiju isti rezultati kao nakon kirurškog vađenje vene, ali manje agresivnim putem, koji ne zahtjeva upotrebu anestezije.

 • Koja je razlika između sklerozacije pjenom i endovenoznog laserskog tretmana, odnosno radiofrekventne ablacije?

  Kod sklerozacije pjenom oboljele se vene zatvaraju na kemijskom principu, dok se kod lasera i RFA vene zatvaraju iznutra toplinskim putem. Pjena se lakše primjenjuje i manje je invazivna, pa, za razliku od lasera i RFA, nije potrebna lokalna anestezija. Kod primjene lasera i RFA uglavnom je potrebna još i dorada pjenom radi rješavanja vijugavih pritoka magistalnih vena, kroz koje nije moguće provući kateter s laserskom niti/RFA elektrodom. I pjena i laser i RFA daju zadovoljavajuće kratkoročne i dugoročne rezultate i podjednako su popularne u zapadnoj Evropi i Americi.

 • Koja je razlika između sklerozacije pjenom i obične sklerozacije?

  Pjena ima znatno veći volumen od tekućeg sklerozansa i zato, kad bude ubrizgana u venu, većom površinom djeluje na vensku stijenku iznutra, pa je daleko djelotvornija u zatvaranju širih vena od tekućeg sklerozansa. Pored toga, sklerozacija pjenom se izvodi pod kontrolom ultrazvuka, pa se na taj način tretiraju i one vene koje se ne vide, ali su uzrok proširenih vena na nogama (vena safena magna/parva, perforatori), što je ključno za uspjeh tretmana.

 • Tko nije dobar kandidat za sklerozaciju pjenom?

  -pacijenti s posttrombtski teško oštećenim ili tromobziranim dubokim venama
  -nepokretni pacijenti
  -pacijetni s teškim i višestrukim alegijskim reakcijama u anamnezi
  -pacijetni s akutnim površinskim tromboflebitisom – treba pričekati da se upala smiri i da trombi postanu kronični (hiperehogeni na ultrazvuku)
  -pacijetni s težim stupnjem periferne arterijske bolesti, koji ne bi mogli podnijeti nošenje elastične čarape (bifazični ili monofazični arterijski doplerski spektri)
  -pacijenti na antikoagulantnoj terapiji (ukoliko je moguće, bili bi dobro ili prekinuti terapiju 4-5 dana prije zahvata ili smanjiti INR na ispod 2)
  -trudnoća
  -planirana trudnoća – ukoliko pacijentica planira ostati trudna kroz narednih 6 mjeseci, savjetuje se zahvat odgoditi nakon poroda, radi mogućnosti rekanalizacije tretirane vene u trudnoći (ukoliko planira ostati trudna nakon što protekne 6 mjeseci od zahvata, onda se zahvat može izvesti); dojilje mogu biti tretirane
  -kod pacijenata s značajnim hiperkoagulabilitetom – ako se procjeni da je uistinu riječ o visokorizičnom pacijentu (multiple tromboze u anamnezi ili slično) onda bolje odustati; kod blažeg hiperkoagulabiliteta ili sumnje na hipekoagulabilitet (npr. kontracepcija) može se nakon zahvata administrirati LMWH u profilaktičkoj dozi kroz nekoliko dana (ovo neće kompromitirati rezultate zahvata, a spriječit će ev. pojavu duboke venske tromboze)
  – ekstremno adipozini pacijenti (relativna kontraindikacija)

Vježbe

centar-za-prosirene-vene-vj

centar-za-prosirene-vene-vj2

Kontaktirajte nas i dogovorite termin   Kontakt