Razlikujte prehladu i gripu

I prehlada i gripa su bolesti dišnog sustava i nisu ista bolest.
Većina ljudi to zna no ne znaju ih svi razlikovati.

Tipični simboli prehlade i gripe su kihanje, curenje nosa, začepljeni nos, grebanje ili bol u grlu te povišena temperatura. Iako su simptomi slični, postoje razlike u intenzitetu i nastupu simptoma koji nam pomažu razlikovati ove dvije bolesti.

 

Prehlada

Prehlada je najčešća bolest čovjeka. Najčešći je razlog posjeta liječniku i uzimanja lijekova, ali i najčešći razlog izostanka iz škole i s posla. Prehlada se javlja tijekom cijele godine, ali nešto češće u hladnijem razdoblju. Prehladu uzrokuje preko 200 različitih vrsta virusa, zbog kojih odrasla osoba tijekom godine oboli 3 puta, a djeca od 6 do 10 puta pa i više.

Najčešće počinje grloboljom koja traje obično dan ili dva te curenjem nosa. Zatim slijede začepljenost nosa i blagi kašalj koji traju četiri ili pet dana. Povišena temperatura obično nije prisutna kod odraslih, eventualno se javi blaga prvi dan, dok je kod djece česta.

Ako se ne liječi na odgovarajući način, prehlada može sa sobom donesti dodatne komplikacije kao što su: upala sinusa, upala uha ili bronhitis. Navedene komplikacije su češće kod osoba sa smanjenim imunitetom (osobe pod stresom, starije osobe koje boluju od neke druge teže bolesti i sl.).

Rijetki su slučajevi kad prehlada može biti ozbiljna bolest, a to je kod tzv. rizičnih skupina bolesnika: onih koji boluju od dišnih bolesti kao što je KOBP (kronična opstruktivna bolest pluća), osoba koje boluju od karcinoma ili onih s nekim od poremećaja imuniteta.

Liječenje prehlade

Prehlada se liječi simptomatski, što znači da ne djelujemo na uzročnika bolesti, već liječimo posljedice, odnosno simptome bolesti. Protiv virusa prehlade ne postoje lijekovi niti cjepivo. Prvo i osnovno pravilo je uzimanje pojačane količine tekućine zato što tekućina pomaže u vlaženju sluznice čime se ubrzava njezin oporavak, razrjeđuje sluz u nosu i grlu te je posebno važna kod povišene temperature.

U liječenju prehlade možete primjenjivati kapi za nos protiv curenja i začepljenosti, ali s napomenom da se primjena kapi treba ograničiti na najduže 5 dana jer one mogu oštetiti sluznicu nosa. Za upalu grla se primjenjuju pastile za otapanje u ustima koje sadrže antiseptike i lokalne anestetike ili npr. propolis. Med i propolis su i više nego dobrodošli, kao i vitamin C koji može skratiti trajanje prehlade.

Bitno je napomenuti da se prehlada ne liječi antibioticima jer oni ne djeluju na viruse i nemaju baš nikakvog učinka kod obične prehlade.

Ipak postoji jedna narodna poslovica koja kaže: “Ako liječiš prehladu, traje 7 dana, a ako je ne liječiš, traje 7 dana”, što je mudrost za činjenicu da primjena lijekova olakšava podnošenje simptoma, ali prehlada jednostavno traje, naporna je i dosadna, ali ne zahtijeva ozbiljno liječenje.

 

Gripa ili influenca

Gripa je, isto kao i prehlada, virusna bolest.
Gripa je znatno teža bolest od prehlade koja u pravilu nastupa naglo s visokom temperaturom. Prvi dan ili dva karakteristična je bol u mišićima, jaka iscrpljenost, glavobolja, a poslije se mogu javiti i začepljen nos i suhi kašalj.

Za razliku od prehlade, gripa je sezonska bolest i javlja se samo zimi. Virus gripe jako iscrpljuje organizam i zbog toga su češće komplikacije bolesti, posebno upala pluća kod starijih osoba, koja ponekad može biti i smrtonosna. Sve osobe koje boluju od kroničnih bolesti moraju biti pod liječničkom kontrolom ako obole od gripe.

Gripa se prenosi kapljičnim putem i rukama, odnosno kad netko nezaštićeno kiše ili kašlje i kad mi rukama dodirujemo usta ili nos i prenosimo virus sa zaraženih predmeta. Stoga je jedna od osnovnih prevencija gripe zapravo dobra higijena ruku i izbjegavanje stalnog dodirivanja lica.
Imunitet se stječe protiv određenog tipa virusa gripe, ali on ne traje doživotno, što znači da od jednog tipa gripe ne možemo oboljeti dva puta u istoj sezoni, ali možemo nekoliko puta tijekom života.

Liječenje gripe

U liječenju gripe najvažnije je mirovanje kako bi se tijelo odmorilo i prikupilo snagu za borbu protiv virusa. Pojačan unos tekućine izuzetno je važan, osobito za vrijeme povišene temperature, a mogu se primijeniti svi lijekovi kao i kod prehlade: lijekovi protiv povišene temperature, kapi za nos, pastile za grlo, lijek protiv kašlja. No, za razliku od prehlade, protiv gripe postoje specifični antivirusni lijekovi, koje će liječnik propisati ovisno o stanju bolesnika i vremenu kad su nastupili prvi simptomi, odnosno kad je nastupila zaraza.

Protiv gripe postoji cjepivo koje je sezonsko i stručnjaci za svaku godinu procjenjuju koji tip virusa “kruži” zemljom, te se proizvodi odgovarajuće cjepivo. Posljednjih godina je bilo puno rasprava o tome treba li se cijepiti ili ne, može li cjepivo biti štetno, mogu li nastati teške nuspojave. Današnji stav stručnjaka epidemiologa jest da su cjepiva protiv gripe sigurna kod najvećeg broja pacijenata te da se trebaju cijepiti sve osobe, a osobito starije, trudnice, svi kronični bolesnici i svi zdravstveni radnici.

 

Gemini – za zdravlje!

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005