dječja kardiologija

Dječja kardiologija je grana pedijatrije u okviru koje se dijagnosticiraju i zbrinjavaju djeca i adolescenti s bolestima srca i kardiovaskularnog sustava.

Dječja kardiologija se primarno bavi prirođenim srčanim greškama koje se javljaju u oko 0,8% novorođenčadi. Ovisno o samoj prirođenoj srčanoj grešci, simptomi mogu varirati, od bolesti koja je asimptomatska (bez simptoma) pa sve do stanja s izraženim simptomima koje neposredno ugrožava život.

Dječjem kardiologu se potrebno obratiti ukoliko dijete ima neke od simptoma kao npr. zaduha u naporu, cijanoza (plavljenje), bol u prsima, sinkopa (nagli gubitak svijesti), šum nad srcem, zaostajanje u rastu i razvoju djeteta te nakupljanje tekućine u plućima ili donjim ekstremitetima. Čujan šum nad srcem ne mora nužno biti vezan uz neku od srčanih grešaka i tada se naziva nedužnim odnosno inocentnim šumom, no da bi utvrdili je li tako, najčešće je potrebna prosudba iskusnog dječjeg kardiologa.

Pregled srca djeteta čini klinički pregled, elektrokardiogram i ehokardiogram (pregled srca ultrazvukom). Dodatne, nadopunjujuće neinvazivne pretrage su radiološki pregled grudnih organa, kontinuirano 24 satno snimanje EKG-a po Holteru, kontinuirano 24 satno mjerenje sistemnog tlaka, test ortostatskog opterećenja, ergometrijski test ili procjena rada srca pri zadanom tjelesnom opterećenju.

pregled pedijatra ardiologaOpći i česti znaci mogućeg poremećaja rada srca su: slabije napredovanje u tjelesnoj težini, umaranje pri najmanjem naporu, bol u prsištu, teškoće disanja s uvlačenjem prsnog koša, pojačano znojenje, plava boja kože.

Slušanjem čujan šum nad srcem ili čujan nepravilan ritam srca mogu upućivati na prirođenu grešku u građi srca.

Čujan šum nad srcem na uobičajenom liječničkom pregledu u lijepo razvijenog djeteta, mirnog disanja i uredne prokrvljenosti kože najčešće nije vezan za bolesno srce i naziva se nedužan, inocentan, neorganski šum.

Ali, dali je čujan šum nad srcem u djeteta nedužne prirode ili je organske prirode, vezan uz grešku u građi srca opći pedijatar i obiteljski liječnik upućuje na prosudbu iskusnom pedijatrijskom kardiologu.

Zadaća pedijatra kardiologa je pravovremeno postaviti ispravnu dijagnozu te u skladu s njom provesti odgovarajuće liječenje. Posebno istaknuta uloga pedijatrijskog kardiologa je dijagnosticiranje greške srca u djeteta prije rođenja kako bi bolesno novorođenče bilo na vrijeme odgovarajuće medicinski zbrinuto.

Ponosni smo što Vam možemo najaviti našeg novog stručnog suradnika dr. Luku Stričević, pedijatar, dječji kardiolog. Dr. Stričević je najomiljeniji dječji pedijatar i kardiolog. Izuzetno ljubazan, brižan i pažljiv i u potpunosti posvećen onome što radi.  

Kod dr. Luke Stričevića se možete naručiti na pregled već krajem ovog tjedna.
Za sve informacije o pregledu kontaktirajte naše ljubazno osoblje.

Gemini – za zdravlje!

CategoryUncategorized

Copyright © 2017 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005