Proširene Vene

Proširene površinske vene zapravo su krvne žile koje su izgubile svoju funkciju

Proširene vene u ljetnom periodu pojedincima predstavljaju estetski problem, no mnogi se žale na bolove, svrbež i slično. Liječnik specijalist radiolog dr. sc. Anton Krnić pojašnjava kojim metodama se ovaj problem može liječiti, a aromaterapeutkinja Petra Brzović donosi recepte za mješavinu eteričnih ulja koja pridonose jačanju kapilara i vena

Višesatno stajanje i ravna stopala pogoduju proširenju vena

Smatra se da od nekog oblika venske bolesti nogu boluje više od 50 posto ženske populacije te oko 30 posto muške. Sa starijom životnom dobi u prosjeku raste i težina venske bolesti nogu pa je stoga najbolje posvetiti pažnju sprječavanju nastanka proširenih vena kako bi se izbjegli razvoj bolesti i komplikacije koje mogu uslijediti.

Liječnik specijalist radiolog dr. sc. Anton Krnić, dr. med., tvrdi kako nastanku proširenih vena pogoduje prije svega genetika, odnosno genetski lošija struktura venskih zalistaka i stijenki.

” No tome doprinose i životne i radne navike, odnosno višesatno stajanje, povećana tjelesna težina, ravna stopala, uzimanje kontraceptiva, odnosno nadomjesne hormonske terapije, trudnoća te djelovanje ženskih spolnih hormona samo po sebi, tako da su osobe ženskog spola sklonije proširenim venama. “

Svrbež, pečenje, žarenje i grčevi

Dr. sc. Anton Krnić objašnjava kako su proširene površinske vene zapravo krvne žile koje su izgubile svoju fiziološku funkciju drenaže venske krvi iz nogu prema srcu.

Napominje kako prvenstveno stradavaju tkivo, koža i potkožje koje se nalazi u području oko tih vena pa potom započinju simptomi poput svrbeža, pečenja, bockanja, žarenja, bolova, osjećaja težine u nogama, noćnih grčeva i slično.

”Postupno dolazi i do oticanja nogu, prvenstveno potkoljenica. U težim slučajevima nastanu i vidljive degenerativne promjene kože i potkožja (otvrdnuće, zatamnjenje), a mogu nastati čak i rane na koži, tzv. venski ulkusi.”

”Budući da takva drenaža podrazumijeva cirkulaciju suprotnu gravitaciji, zdrave vene imaju zaliske koji to omogućuju, odnosno sprječavaju povrat krvi u donje dijelove nogu. Međutim, proširene vene više nemaju tu funkciju i krv u njima ne cirkulira adekvatno, ne drenira se prema srcu već zaostaje u venama. One tako predstavljaju rezervoar krvi koja ne cirkulira ili neadekvatno cirkulira i time opterećuju nogu.”

Metode liječenja proširenih vena

Da bi se utvrdio sam karakter oboljenja, potrebno je podvrgnuti se dijagnozi u vidu color Doppler vena nogu kako bi se utvrdilo koje vene imaju insuficijentne zaliske. Time se daju smjernice o tome koje vene treba ukloniti iz cirkulacije kako bi se preusmjerila krv na okolne zdrave površinske i na duboke vene. Dr. sc. Krnić ima najveće iskustvo u endovenoznom liječenju vena nanogama u jugoistočnoj Europi – radio je s osam različitih sustava za lasersku i radiofrekventnu ablaciju te s dva različita agensa za pripravu pjene kod UGFS zahvata. Također je jedini o novim metodama liječenja proširenih vena objavljivao u međunarodno recenziranim znanstvenim časopisima, a i autor je brojnih izlaganja na međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima. Pojašnjava kako se uklanjanje proširenih vena iz cirkulacije može učiniti putem dva osnovna principa:

  • Vađenje oštećenih vena iz tijela kirurškim putem – Obavlja se klasičnim kirurškim putem, najčešće upotrebom multiplih rezova na koži kroz koje se vene ‘izvuku’.
  • Zatvaranje vena u tijelu i puštanje da ih organizam naknadno sam razgradi – To se može učiniti toplinskim ili kemijskim principom, a cilj zahvata u oba slučaja je oštetiti iznutra vensku stijenku i time postići zatvaranje vene. Takve vene organizam naknadno, kroz koji tjedan ili koji mjesec, razgradi. Ovakvi zahvati se ne izvode putem rezova već se do vene dopire pod kontrolom ultrazvuka upotrebom tankih igala ili intravenskih kanila. U slučaju toplinskog zatvaranja vene, najčešće se rabi laserska nit koja se plasira u venu pomoću intravenske kanile, a kod kemijskog zatvaranja vene najčešće se rabi polidokanolska pjena koja se putem igle ili kanile ubrizgava u venu pod kontrolom ultrazvuka.

Za ublažavanje tegoba s venama mogu se koristiti i venske elastične čarape koje, dok su na nogama, preusmjeravaju krvotok na zdrave vene, a čim se skinu proširene vene se ponovno pune krvi.

”Čarape su vrlo dobra metoda za usporavanje progresije venske bolesti nogu, naravno ako ih se redovito nosi, prvenstveno danju, za vrijeme dužeg stajanja ili sjedenja”

, objašnjava dr. sc. Krnić te dodaje kako gelovi na bazi heparina koji se nanose na kožu nogu mogu također pospješiti ‘zamrli’ krvotok u proširenim venama, budući da heparin razrjeđuje krv i time olakšava cirkulaciju.

Vježbe za vene koje djeluju protektivno

”Od pomoći u sprječavanju i ublažavanju tegoba s proširenim venama mogu biti i vježbe koje se baziraju na radu mišića u potkoljenicama – potkoljenični mišići svojim stezanjem i otpuštanjem prilikom izvođenja vježbi pumpaju krv iz donjih dijelova nogu prema gore i time rasterećuju noge od suvišne venske krvi.

Postoje i lijekovi i dodaci prehrani koji sadrže spojeve bioflavonoide koji učvršćuju vensku stijenku, čine je elastičnijom i time usporavaju širenje vena i popuštanje venskih zalistaka. Bioflavonoida ima i u određenim namirnicama, prvenstveno u , kao što su kupine, maline, borovnice, brusnice te u brokuli.”

Vježbe za vene koje preporučuje specijalist radiolog dr. sc. Krnić, a koje djeluju protektivno i smanjuju tegobe su:

Vježbe za vene koje djeluju protektivno

  • Rekreativno hodanje
  • Rekreativno trčanje
  • Rekreativna vožnja biciklom
  • Rekreativno plivanje u mlakoj vodi
  • Tuširanje mlakom vodom u stojećem položaju
  • Vježbe s pokretima u području gležnjeva
  • Hodanje u vodi do pojasa
  • Joga

Copyright © 2017 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005