liječenje gastritisa

Ako su vam ovih dana žgaravice i bol u želucu jače no inače, to vam samo želudac potvrđuje da je stigla jesen. Naime, poznato je da su upravo jesen i proljeće godišnja doba kad su želučane tegobe najizraženije.

jesen i gastritisPečenje ili bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina, nagon za povraćanjem, manjak apetita, gubitak tjelesne težine, pritisak, žgaravica, podrigivanje i osjećaj nadutosti u trbuhu – sve su to simptomi gastritisa.

Povremeno može doći do želučanog krvarenja, ali obično to nije ozbiljno kao kod ulkusa (čira). U slučaju da se jave crne stolice ili povraćanje krvavog sadržaja ODMAH ODITE K LIJEČNIKU.

Uzrok svemu navedenom je najčešće upala sluznice koju nazivamo gastritis. Klasifikacije gastritisa su bazirane na dužini trajanja (akutni/kronični), histološkim značajkama, anatomskoj proširenosti i etiologiji. Gastritis se može pojaviti iznenada (akutni gastritis) ili se može razviti polagano, tijekom vremena (kronični gastritis).

Što uzrokuje gastritis?

Više je uzroka koji potiču nastanak gastritisa, a najčešći su:

– Infekcijom s Helicobacter pylori
– traumatska povreda
– redovito uzimanje sredstava protiv bolova
– lijekovi – nesteroidni antireumatici (NSAR) (tu spadaju acetil-salicilna kiselina, diklofenak, ibuprofen, ketoprofen)
– pretjerano uživanje u alkoholu
Upalni uzročnici (bakterijski, virusni, parazitarni i gljivični) znatno rjeđi zbog utjecaja kiseline u želučanom lumenu.

Koje tegobe može imati osoba s gastritisom?

Osobe koje imaju gastritis ne moraju uvijek imati klinički izražene tegobe. Ako se one jave, to su najčešće bolovi u gornjem dijelu trbuha, nadutost, pojava osjećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave), stolica crna kao katran ili krvava stolica te umor (ako dođe do razvoja anemije).

Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama.
gastritis

Pregled liječnika nije nužan kod svake boli u trbuhu, ali je svakako potreban kod bolova u trbuhu koji traju dulje od 2-3 dana ili se pojačavaju.

Nadalje, oprez svakako zahtjeva i jača bol u trbuhu koja traje dulje od sat vremena ili povremeni bolovi u trbuhu koji traju više od 24 sata. Nemogućnost uzimanja na usta tekućine i hrane satima, tjelesna temperatura viša od 38,5 ºC, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kave, pojava stolice crne kao katran ili krvave stolice te naglo mršavljenje bez smanjenog unosa kalorija također zahtjeva pregled i dodatnu dijagnostičku obradu od strane liječnika.

 

Što podrazumijeva odlazak liječniku?

Dijagnoza gastritisa postavlja se endoskopski, dakle bolesnik se upućuje na gastroskopiju. Gastroskopija osigurava vizualizaciju želučane sluznice, tako da endoskopičar opisuje u nalazu da li je i u kojem obliku i opsegu neki dio želučane sluznice makroskopski promijenjen (postoji li upalno crvenilo, postoje li vidljiva oštećenja- erozije, hemoragija, ulkusi, izrasline i sl.). Prije pretrage, grlo će Vam pošpricati lokalnim anestetikom kako bi se smanjio osjet i refleks povraćanja koji se može javiti prilikom prolaska endoskopa kroz grlo.

Gastroskopija se obavlja dok ležite na boku. Nakon postavljanja usnika (mala tubica koju morate zagristi i držati zubima), liječnik će kroz njega pažljivo uvesti endoskop u usta. Zamolit će Vas da progutate kako bi endoskop lakše prošao do jednjaka i želuca. Tijekom pretrage možete normalno disati. Kada se endoskopom uđe u želudac, obično se upuše malo zraka kroz cijev kako bi se želudac napuhnuo, a stjenke izravnale te sluznica želuca što bolje vidjela. U tom trenutku možete osjetiti kratku mučninu.

Sićušna kamera na vrhu endoskopa šalje sliku unutrašnjosti Vašeg želuca na ekran kojeg gleda liječnik i tako pregledava Vaš jednjak, želudac i tanko crijevo. U slučaju potrebe, liječnik će uzeti uzorak tkiva želuca (bioptat) za patohistološku analizu i/ili ukloniti polipe. To se obavlja sitnim instrumentima koji ulaze kroz endoskop i uglavnom je bezbolno i brzo. Kad je pregled gotov, endoskop se vadi van brzo i jednostavno.

Rezultati određivanja su gotovi isti dan. Patolog nakon specifične obrade tako dobivenih uzoraka želučane sluznice postavlja konačnu dijagnozu. Bolesnici često izbjegavaju gastroskopiju zbog neugode te pretrage, no ona je ključna upravo zbog uzimanja nalaza za histološku analizu, jer i kod bolesnika koji imaju minimalne tegobe kroz duže vrijeme, histološki nalaz može biti ozbiljan.

Uz gastroskopiju liječnik uzima i u osnovnu dijagnozu koja uključuje slijedeće:
– krvna slika, biokemijski nalazi
– anamneza
– ultrazvuk trbuha
– ureja-izdisajni test ili imunokromatografska analiza stolice na antigen H. pylori
– ezofagogastroduodenoskopija (EGDS)

Kako se liječi gastritis?

Provođenje liječenja ovisi o uzroku gastritisa.

Ne preporučuje se koristiti ne steroidne antireumatike ni alkohol; nadalje, savjetuje se izbjegavati masnu hranu (crveno meso, sir, maslac, pržena hrana), jesti više manjih obroka (4-5 puta dnevno) te izbjegavati hranu koja pojačava tegobe.

Ako se utvrdi infekcija bakterijom H.pylori provodi se terapija za eradikaciju navedene bakterije. Takva terapija sastoji se od dva antibiotika te lijeka za smanjenje lučenja želučane kiseline.
Po uspješno provedenoj terapiji bakterija nestaje iz želučane sluznice već za tjedan dana, ali znaci kronične upale se povlače tek nakon godine dana.

Što nakon liječenja?

Nakon provedene terapije slijedi kontrola kod liječnika te po potrebi kontrola nalaza koji nisu bili normalni (krvna slika, biokemijski krvni nalazi). Nadalje, svakako je potrebna provjera je li bakterija H. pylori još prisutna u sluznici želuca. To se može utvrditi s ureja-izdisajnim testom ili imunokromatografskom analizom stolice na antigen H. pylori (dakle, kao i u dijagnostičke svrhe). Ono što je dobro jest kontrolirati čimbenike rizika, što može imati preventivnu ulogu.

 

Prepoznajete se u simptomima? Sumnjate da imate gastritis?
Javite nam se na naš kontat broj 022/ 342 005 ili putem kontakt obrasca i dogovorite svoj pregled, naši specijalisti su tu s ciljem poboljšanja vašega zdravlja!

Gemini – za zdravlje!

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005