Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, od kojih godišnje umire više od 20000 ljudi. Za srčane bolesnike i rizične skupine, naglo povećanje vrućine ili tlaka dodatno otežava rad srca i izlaže ih dodatnoj opasnosti.

Istraživanje American Heart Association-a, vodeće američke udruge za istraživanje i prevenciju srčanih bolesti je potvrdilo da dvodnevni valovi vrućine višestruko povećavaju rizik za srčani udar. S obzirom na nadprosječne ljetne vrućine diljem Hrvatske, važno je biti svjestan uzroka i posljedica srčanog udara, kao i ključnih preventivnih mjera koje mogu spriječiti srčani udar i spasiti život.

Česti ljetni subjektivni simptomi na koje morate pripaziti su osjećaj gušenja, gubitak svijesti, nemoć i intolerancija fizičkog napora. Ukoliko je uz vrućinu prisutna i jaka vlaga, znoj se neće isparavati i mogućnost prirodne regulacije temperature u tijelu će biti smanjena, a rizik od visokog tlaka i infarkta će se drastično povećati.

Zbog naglog povećanja temerature dolazi do povećanog protoka krvi kroz krvne žile; posljedično tome, veći je pritisak krvi na stijenke krvnih žila. Povećanje krvnog tlaka manifestira se sljedećim simtomima:

 • pretjerano znojenje
 • crvenilo kože, pogotovo na licu
 • osjećaj zujanja na ušima
 • vrtoglavica
 • brzo umaranje pri manje fizički manje zahtjevnim radnjama

Povećanje krvnog tlaka spada u primarni javno-zdravstveni problem, budući da od istog pati više od ⅔ populacije starije od 40 godina. Rast tlaka u krvi također se manifestita i u zdravim skupinama ljudi sa malim rizikom od srčanih bolesti, stoga je potrebno da svi obrate dodatnu pozornost na prevenciju, pogotovo tijekom razdoblja povećanih vrućina i valova topline.

Uz pridržavanje smjernica liječnika, poput česte rehidracije i rashlađivanja tijela, ključno je poduzeti preventivne mjere koje traže detaljniji pregled stanja vašeg srca, radi potpune zaštite i minimalizacije rizika srčanog udara. Riziku su najviše izložene starije osobe i srčani bolesnici. Jedna od najvažnijih pretraga srca u domeni kardiologije jest UVZ, pregled srca ultrazvukom koji omogućuje detaljni uvid u veličinu srčanih šupljina, te snagu i građu stezanja srčanog mišića. UVZ je pouzdana, brza i bezbolna metoda koja daje objektivnu sliku stanja vašeg srca, te potencijalnog rizika kojeg morate biti svjesni ako ste izloženi vrućini.

Ultrazvučni pregled srca počinje stavljanjem ultrazvučne sonde na lijevu stranu prsnog koša – time se postiže mapiranje strukture srca, odnosno prikaz anatomskih oblika u izvrsnoj rezoluciji, te je osiguran najaktualniji prikaz stanja vašeg srca. UVZ srca nam pruža uvid u:

 • dimenzije srčanih struktura (pretklijetka, klijetka, debljina srčanog mišića, dimenzije aorta)
 • snagu srčanog mišića (funkcija izbacivanja krvi, stanje istisne funkcije srca, poremećaji u kretanjima srčanog mišića)
 • pregled srčanih zalizaka
 • stanje pregrada između srčanih klijetka i pretklijetka
 • stanje srčane ovojnice
 • prisutnost neželjenih tvorbi (trombi ugrušci, dobroćudni i zloćudni tumori)
 • druge strukture koje su dovoljno velike da se pokažu ultrazvukom

UVZ je izvrstan i za praćenje niza srčanih bolesti i simptoma, poput hipertenzije, ishemijske bolesti srca, bolesti srčanih zalistaka, kardiomiopatije, bolesti aorte i prirodnih srčanih mana.

Osim preventivnog pregleda ultrazvukom srca, pametno je izbjegavati pušenje, nezdravu prehranu, alkohol i hranu koja povisuje kolesterol. Redovito vježbanje i tjelesna aktivnost djeluju na smanjenje rizika od srčanih bolesti, no ukoliko se bavite outdoor aktivnostima na suncu, potrebno je paziti na redovitu hidratizaciju vašeg tijela. Ukoliko osjećate žeđ, vaše tijelo je već dehidrirano. Također, obratite dodatnu pozornost na temperaturu kada se nalazite u klimatiziranoj prostoriji – razlika između temperature u prostoriji i temperature vani ne smije biti veća od 7 stupnjeva.

Studije pokazuju da je postotak bolesti srca i krvožilnog sustava u porastu, potovo tokom ljetnih mjeseci i toplinskih valova. Kardiovaskularne bolesti nemaju trajna i konačna rješenja, stoga je odgovornost na pojedincu da se informira o preventivnim mjerama kako bi se spriječio nesretni slučaj. Objektivna slika realnog stanja srca ključna je za točnu procjenu rizika koji preuzimate svakom izlaganju ljetnim vrućinama i neizostavan je dio skrbi za vlastito zdravlje i zdravlje bližnjih osoba. S obzirom da je prevencija jedina prava mjera zaštite, dogovorite pregled u našoj kardiološkoj ambulanti pod vodstvom doc.dr.sc. Duške Glavaš, specijalistice kardiologije s KBC Split.

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005