Kardiološki pregled malih pacijenata

 

Koji simptomi ukazuju na bolesti srca kod djeteta?

Ukoliko dijete ima neke od simptoma kao npr. zaduha u naporu, cijanoza (plavljenje), bol u prsima, sinkopa (nagli gubitak svijesti), šum nad srcem, zaostajanje u rastu i razvoju djeteta te nakupljanje tekućine u plućima ili donjim ekstremitetima potrebno se obratiti dječjem kardiologu. Čujan šum nad srcem ne mora nužno biti vezan uz neku od srčanih grešaka i tada se naziva nedužnim odnosno inocentnim šumom, no da bi utvrdili je li tako, najčešće je potrebna prosudba iskusnog dječjeg kardiologa.

Pregled srca djeteta čini klinički pregled, elektrokardiogram i ehokardiogram (pregled srca ultrazvukom). Dodatne, nadopunjujuće neinvazivne pretrage su radiološki pregled grudnih organa, kontinuirano 24 satno snimanje EKG-a po Holteru, kontinuirano 24 satno mjerenje sistemnog tlaka, test ortostatskog opterećenja, ergometrijski test ili procjena rada srca pri zadanom tjelesnom opterećenju.

Slušanje (auskultacija) je pregled u kojem liječnik blago prisloni slušalice (stetoskop) na prsa i sluša srčane tonove ili šumove. Važno je da dijete bude mirno kako bi se što bolje čulo disanje i srčani tonovi. Elektrokardiografija (EKG) je snimanje električnih srčanih aktivnosti. Dijete legne na postelju, prsa mu se oslobode od odjeće, ruke od sata i nakita, a noge od čarapa. Na ruke i noge se postave odgovarajuće štipaljke (kvačice, gumice i sl.) te loptice (pumpice ili naljepnice) na prsa. Ukupno je šest odvoda koje je potrebno postaviti na odgovarajuća mjesta. Važno je da dijete bude mirno i opušteno, a nužno je čistim vlažnim elektrodama osigurati dobar kontakt s kožom. Snimanje traje 20 do 30 sekundi, ovisno o vrsti uređaja. Važno je da roditelj djetetu objasni tijek i trajanje pretrage.

Zadaća pedijatra kardiologa je pravovremeno postaviti ispravnu dijagnozu te u skladu s njom provesti odgovarajuće liječenje. Posebno istaknuta uloga pedijatrijskog kardiologa je dijagnosticiranje greške srca u djeteta prije rođenja kako bi bolesno novorođenče bilo na vrijeme odgovarajuće medicinski zbrinuto.

Naručite svoje dijete u petak na pregled u polikliniku Gemini. Za sve informacije i rezervacije obratite nam se putem telefona 022/342 005 ili putem maila info@poliklinika-gemini.hr

Gemini za zadravlje!

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005