savjetovaliste-za-klijente

Proširene vene

 • Što su proširene vene?

  Proširene vene na nogama su one vene koje su izgubile svoju biološku funkciju – naime, zdrave vene odvode krv iz nogu prema srcu, zahvaljujući venskim zaliscima, odnosno manjim ventilima u venama koji potpomažu tok venske krve suprotno gravitaciji. Proširene vene imaju oštećene zaliske,koji su izgubili svoju funkciju, a rezultat je zadržavanje krvi u venama nogu, te širenje vena.

 • Koji su znaci proširenih vena na nogama?

  Venska bolest nogu može se, u najblažim slučajevima, manifestirati kao manje žilice koje prosijavaju kroz kožu (takozvane „kapilare“), zatim kao varikozne (vrećaste) vene na nogama i u vidu natečenih nogu, a u težim slučajevima pojavljuje se otvrdnuće i zatamnjenje kože, dok u najtežim oblicima bolesti dolazi do stvaranja rana na koži („venski ulkus“). Oboljeli mogu dugo ne osjećati nikakve tegobe, no kako bolest napreduje, javljaju se peckanje i žarenje u potkoljenicama, a zatim svrbež, težina u nogama, umor, noćni grčevi i nemir. Venska bolest nogu može se zakomplicirati stvaranjem tromba u venama, što može potencijalno dovesti i do po život opasne plućne embolije. Također su moguća i krvarenja iz proširenih vena.

 • Što uzrokuje proširene vene?

  Glavni uzrok pojave proširenih vena u nogama je genetska sklonost – kod velike većine oboljelih uočava se pojava venske bolesti nogu kod bliskih srodnika. Pored genetike, pojavi bolesti pridonijet će i način života te navike, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje, prekomjerna tjelesna težina, višestruke trudnoće, uzimanje kontracepcijskih pilula, učestalo nošenje visokih potpetica i odjeće koja steže oko struka.

 • Kako liječiti proširene vene?

  Proširene se vene liječe uklanjanjem oboljelih vena iz krvotoka i preusmjeravanjem venske krvi na zdrave vene u nogama. Sve do unatrag desetak godina to se izvodilo kirurškim vađenjem proširenih vena iz tijela. Budući da takav zahvat podrazumijeva višestruke rezove i šavove na koži, najčešće uz primjenu opće anestezije, u 21. su stoljeću razvijene minimalno invazivne metode liječenja vena, koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena u tijelu. Zatvaranje vena znatno je manje agresivno od vađenja vena i učinkovitije je i u estetskom i funkcionalnom pogledu.

 • Koja je najprihvatljivija metoda liječenja vena na nogama?

  Želimo li proširene vene na nogama ukloniti najbezbolnijim i najbržim, te učinkovitim putem, definitivno je metoda prvog izbora sklerozacija vena pjenom (engleski: „ultrasound guided foam sclerotherapy“ – UGFS). Za razliku od svih drugih metoda liječenja vena, kod sklerozacije pjenom ne koristi se nikakva anestezija,zahvat traje svega 10-30 minuta. Stopa uspjeha, kako kratkoročnog, tako i dugoročnog jednaka je kao kod kirurškog tretmana. Oporavak je trenutačan, bez potrebe za ležanjem u krevetu ili ostajanjem u klinici nakon zahvata.

Liječnici

Željko Erdeljac
dr.med. spec.kirurgije, subspec. vaskularne kirurgije

Andrej Šitum
dr.med. Dr.sc.

022/ 342 005

KONTAKTIRAJTE NAS

slika-prosirene-vene

Venski zalisci sprečavaju tok krvi u zdravim venama nogu u smjeru gravitacije, dok u proširenim (varikoznim) venama venski zalisci popuštaju.

COLOR DOPPLER

Color dopler vena nogu ultrazvučna je pretraga koja pomoću ultrazvučne slike i tzv. dopplerova efekta bilježi anatomski izgled venskog sustava nogu te brzinu i smjer strujanja krvi kroz vene.

SKLEROZACIJA VENA PJENOM
(UGFS metoda liječenja vena)

bazira se na ubrizgavanju pjene u oboljelu venu pod kontrolom ultrazvuka što rezultira zatvaranjem vene.

LASERSKA OPERACIJA VENA (EVLA)

Endovensko liječenje varikoznih vena predstavlja suvremenu metodu invazivnog, odnosno kirurškog liječenja varikozne bolesti, koja je u svijetu dostupna od 1999., odnosno 2002.god.

Savjeti kod konzultiranja pacijenata:

 • Kuda cirkulira krv nakon što se proširene vene zatvore i uklone iz krvotoka?

  Proširene površinske vene su izgubile svoju osnovnu funkciju, a to je odvodnja krvi iz vena prema srcu. Zatvaranjem oštećenih površinskih vena preusmjeravamo krv na bezbrojne okolne zdrave površinske vene i na duboke vene, tako da se na taj način ne ugrožava cirkulacija, nego se, dapače, postiže uredna cirkulacija venske krvi u nogama.

 • Da li je potrebno nositi elastičnu čarapu nakon zahvata na venama?

  Radi postizanja što boljih rezultata i što manje stope nuspojava, savjetuje se nositi elastičnu čarapu prva 2-3 dana bez prestanka, a zatim još cca 3 tjedna samo po danu.

 • Kojih se mjera treba pridržavati nakon sklerozacije pjenom?

  Osim nošenja elastične čarape, treba po izlasku iz poliklinike hodati nekih pola sata (prije ulaska u kola). Može se voziti auto, ali, ukoliko put do kuće traje dulje, trebalo bi svakih sat vremena stati i prošetati 10-tak minuta. Slijedeći bi dana trebalo lagano hodati (šetnja) 3 puta dnevno po 20-tak minuta. Savjetuje se izbjegavati nositi teške terete i izvoditi intenzivniju fizičku aktivnost kroz cca 7 dana. Što se tiče povratka na posao, on je moguć već sutradan, mada nije loše, ukoliko je moguće, uzeti 1-3 dana slobodno radi šetnji i relaksacije (poglavito ako se radi fizički posao ili ako se dugo stoji na poslu). Nije potrebno ležati u krevetu.

 • Koje su nuspojave i moguće komplikacije sklerozacije pjenom?

  Nuspojave koje je realno očekivati su zatamnjenja kože i stvaranje tvrđih osjetljivih grudica na nozi (javljaju se u cca 50% pacijenata). I jedna i druga nuspojava se povlače kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, do otprilike godinu dana. Teže nuspojave (duboka venska tromboza, alergija na sklerozans) su u neuobičajeno rijetke i ne očekuju se, a, ukoliko nastupe, liječe se standardiziranim medicinskim postupcima.

 • Koje je najbolje vrijeme za tretman?

  Radi nošenja elastične čarape i nuspojava, većina pacijenata preferira izvođenje zahvata u hladnijim mjesecima u godina, ali, u osnovi, zahvat se može izvoditi kroz čitavu godinu.

 • Da li je moguće tretirati obje noge u istom aktu?

  U osnovi da, ali, budući da je, iz medicinskih razloga, ograničena količina pjene koja se može primijeniti u istom aktu, moguće je da će se neće moći kompletan tretman na obje noge izvesti u jednoj seansi (ovo prvenstveno vrijedi kod opsežnijih varikoziteta).

 • Kolika je mogućnost povratka tegoba s venama nakon UGFS zahvata?

  S obzirom na gore spomenuto, ne može se dati dugoročna garancija, ali, se očekuje primaran uspjeh zahvata.

Vježbe

centar-za-prosirene-vene-vj

centar-za-prosirene-vene-vj2

Kontaktirajte nas i dogovorite termin   Kontakt