Lice je uvijek izloženo pogledima, stoga smo najosjetljiviji na promjene koje se odražavaju na licu. Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava sitnih bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i mijenjanje konture lica prepoznajemo kao vidljive početne znakove starenja. Face Lifting je danas vrlo uspješna operacija za uklanjanje i ublažavanje navedenih promjena, a efekt pomlađenog izgleda lica traje od pet na više godina. Nakon isteka tog razdoblja lice će i dalje izgledati bolje, nego što bi izgledalo bez operacije.

Opis zahvata

Face Lifting, estetska operacija zatezanja lica, predstavlja bez ikakve sumnje, središnji zahvat u estetskoj kirurgiji. To je najčešća i najvažnija estetska operacija koja spada u grupu operacija pomlađivanja u smislu vraćanja kontura lica u poziciju kakvo je bilo u mlađoj životnoj dobi. Face Lifting je ujedno i baza svih drugih estetskih operacija na licu i može se kombinirati s drugim kirurškim zahvatima u toj regiji. Kako se radi o promjenama koje su s jedne strane objektivne, a s druge subjektivne, jer svaka osoba drukčije doživljava pojavu starenja, vrlo je teško točno odrediti kod koga i kada treba izvesti operativni zahvat. Objektivno mišljenje dobit ćete na konzultacijskom pregledu u Poliklinici kada liječnik može donijeti realnu procjenu. Na temelju vaših želja i mogućnosti za postizanje rezultata, liječnik će vam dati mišljenje hoće li se bolji učinak postići kirurškom korekcijom ili neinvazivnim tretmanima, ili čak kombinaciju jednih i drugih, ukoliko mislimo da će oni dati bolje rješenje.

Nakon takvog operativnog zahvata mijenja se cjelokupni izgled lica i vrata. Najbolje uočeni rezultati su upravo u području srednje i donje trećine lica i oko ruba čeljusti, gdje se ponovno naglasi izgubljena linija brade i zadobije ljepši prijelaz lica prema vratu.

Kirurški zahvat se radi kada su prisutni znakovi starenja kao što su izraženije bore, obješena koža, gubitak tonusa i prijašnjih kontura lica, naime lice “pada” i poprima tužan izgled.

Ovisno o kirurškoj tehnici, estetska operacija pomlađivanja lica traje od 3-4 sata. Najčešće se izvodi pomlađivanje lica i vrata zajedno. Mjesto i dužina kirurškog reza ovise o tome što se zahvatom želi postići i individualno se prilagođava potrebama i stanju pacijenata (ovisno o opuštenosti i kvaliteti kože).Najčešće se rez postavlja u vlasištu nekoliko milimetara od visine obrva, ispred uha i prema potrebi iza uha, ukoliko je potrebno opsežnije zatezanje vrata. Isto tako se manji rezovi rade ispod brade te ispod kuta donje čeljusti u svrhu liposukcije vrata. Zatim slijedi podizanje kože od potkožnog tkiva, kako bi se zategnuo unutrašnji sloj i šavom učvrstio mekotkivni segment. Nakon zatezanja unutarnjeg sloja, pristupa se vertikalnom odstranjivanju viška kože i šivanju kirurškog reza. Ukoliko je potrebno radi se i rez od nekoliko centimetra ispod brade da bi se postiglo kirurško uklanjanje masti centralnog dijela vrata i dodatno zatezanje mišića vrata (platizme) u medijalnoj liniji. Ovi zahvati se mogu kombinirati i s ostalim zahvatima na licu, bilo korekcijom kapaka, postavljanjem implantata u bradu, dermoabrazijom perioralne regije itd.

Nakon zahvata

Ponašanje ovisi o veličini zahvata. U postoperativnom tijeku preporučuju se hladni oblozi i lijekovi protiv bolova Ponekad se preporuča i uzimanje antibiotika tijekom prvih tjedan dana od operativnog zahvata ovisno o opsegu operacije. Što se tiče prehrane u početnim danima je potrebno uzimati laganiju hranu. Treba izbjegavati uzimanje preparata na bazi acetilsalicilne kiseline (andol, aspirin), kao i preparate na bazi vitamina C. Svakako je dobro imati nekoga tko će vam pomoći u prvim postoperativnim danima. Kompresivni zavoj oko glave i dijela lica morat ćete nositi nekih tjedan dana. Nošenje zavoja preporuča se još neko vrijeme tokom noći.Povratak uobičajenim svakodnevnim aktivnostima moguć je 7-14 dana nakon operacije, dok je teže fizičke aktivnosti potrebno izbjegavati mjesec dana nakon operativnog zahvata. Oporavak osjeta kože lica i uške postepeno se vraća unutar prvih mjesec dana, iznimno nešto duže. Ožiljci su neuočljivi jer su skriveni u vlasištu, u prirodnoj bori ispred i iza uške. Prvi rezultati vidljivi su već nakon 14 dana, a konačni nakon 6 -12 mjeseci.

U prvim danima nakon operacije, za očekivati je oticanje lica uz pojavu modrica. Unutar prvih 24-48 sati preporučljivo je stavljanje hladnih obloga na lice. Lice će biti bolno i zategnuto nekoliko dana, što se može ublažiti i otkloniti analgeticima. Rane komplikacije mogu biti: krvarenje, infekcija kože i potkožja i u rijetkim slučajevima pareza ličnog živca (nervusfacijalisa). Od kasnih komplikacija možemo navesti blažu asimetriju lijeve i desne strane što je najčešće u skladu s prirodnom asimetrijom lica. Morate računati da lijeva i desna strana nisu nikada jednake i blaža asimetrija lica i vrata je sasvim prirodna .Važno se pridržavati svih uputa, kako bi se mogućnost pojave komplikacija svela na minimum i ubrzao postoperativni oporavak.

Kontaktirajte nas i dogovorite termin   Kontakt

← Povratak