Što je Otoplastika?

Zahvat odstojećih uški ubraja se među najčešće zahvate u estetsko-korektivnoj kirurgiji. Deformacija uške u smislu odstojnosti najčešća je nasljedna anomalija među brojnim deformacijama na vanjskom dijelu uha. Primjećuje se odmah nakon rođenja, a kasnije, osobito u pubertetu, stvara duboko nezadovoljstvo. Korekcija deformacije uške, prije upisa djeteta u školu, može ga poštedjeti emocionalne traume izazvane zadirkivanjem druge djece zbog virenja uški iz kose.

.

Opis zahvata

Korekcija ušiju, također zvana i otoplastika se najčešće izvodi u dječjoj dobi, a zahvatu se mogu podvrgnuti i ljudi svih godina kojima “klempave” uši smetaju. Rast i razvoj ušne školjke završavaju u 4. godini života te je nakon toga moguće operativno korigirati ušku. U Poliklinici GEMINI najčešće korigiramo uši djeci koja su starija od 6 godina. Preporučljivo je zahvat na djeci učiniti prije polaska u školu. Operacija se izvodi modeliranjem hrskavice uha te priljubljivanjem ušne školjke glavi. Zahvat traje oko 30 minuta do jednog sata i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Operativni rez je teško vidljiv jer se nalazi na uški iza uha.

Priprema

Prilikom pregleda i tijekom razgovora prof.Mijatović će vam detaljnije objasniti mogućnosti kirurških korekcija različitih nepravilnosti uški, predložiti najbolju metodu korekcije, objasniti moguće komplikacije, reći sve o preoperativnoj pripremi, koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni, što izbjegavati prije operacije i kako se ponašati nakon zahvata.

Tijek zahvata

Operacija se izvodi u lokalnoj anestezij.Više je metoda rješavanja tog problema i uglavnom se do hrskavice, čiji položaj treba ispraviti, dolazi rezovima iza uške. Hrskavica se modelira, višak prema potrebi odstrani, koža reducira i uške fiksiraju.

Oporavak

Zavoj oko glave koji će pokrivati uške se obično drži 24 – 48 sati i zamjenjuje ga elastična traka sljedećih 3 dana. Tri tjedna nosi se elastična traka noću da bi se spriječile nenamjerne ozljede ušiju prilikom spavanja. Osrednja bol i neugoda su mogući te se rješavaju tabletama protiv bolova. Obično problemi nestaju unutar 48 sati, a svaka jača bol nakon toga traži kontrolu liječnika.

Kontaktirajte nas i dogovorite termin   Kontakt