Što je Rinoplastika ?

Rinoplastika je pojam koji opisuje korekciju nosa.To je zahvat kojim se rješava estetski i funkcionalni problemi nosa poput izbočene nosne pregrade, grbavog nosa ili devijacije septuma.Nos nužno ne znači estetsku operaciju kao zahvat koji svojim izvodjenjem može promijeniti naš izraz lica već se često rinoplastikom riješavaju i zdravstveni problemi.

.

Opis zahvata

Najzahtjevniji zahvat u plastičnoj kirurgiji glave i vrata. Različita metoda i njihovo korištenje, s obzirom na specifičnost problematike svakog pojedinca, jedino vodi prema postizanju optimalnih rezultata: dobroj funkcionalnosti nosa čime je osigurano normalno disanje, skladnom izgledu cjelokupnog lica i zadovoljstvu operiranih osoba.

Rinoplastici se danas drugačije pristupa te se nos ne pomatra izolirano, nego se nastoji dovesti u optimalan odnos s već postojećim strukturama lica, kao što su obrazi, usne, brada i čelo. S obzirom na sve navedeno cilj estetskog zahvata na nosu u Poliklinici Gemini nije dobiti „novo lice“, nego preoblikovanjem nos uklopiti u normalne odnose s ostalim dijelovima lica. Postoji široki spektar problema koji se mogu uspješno riješiti tijekom operacije nosa, a to su: grba na dorzumu, krivi, predugačak ili prekratak nos, široka nosna piramida, nosni vršak koji je nepravilan, previše širok ili pak izrazito uzak nos, asimetrične ili preširoke nosnice te oblikovati koštane i hrskavične strukture nosa. Ono što uvijek treba imati na umu jest to da je nos jednim dijelom već određen svojim početnim oblikom i dimenzijama. Previše radikalna redukcija nosnih struktura se ne preporučuje jer može oslabiti temeljni potporanj samog nosa. Bitan učinak na rezultat operacije imaju i čvrstoća i debljina kože, kao i mekotkivni pokrov, koji također limitiraju u kojem obimu se nos može promijeniti. Iako se kožni pokrov ne mijenja, nakon operacije koža mora prekriti prethodno oblikovane hrskavice, zato pretjerana redukcija hrskavica i kosti može rezultirati neadekvatnom adaptacijom kože. To je osobito problem kod osoba s jako debelom i masnom kožom.

Vrlo je važno imati realna očekivanja te biti pozitivna osoba. Na konzultacijskom pregledu dobiva se uvid u motivaciju za operativni zahvat, analiziraju se strukture nosa te ispituju mogućnosti u kojoj se mjeri mogu postići određene korekcije i tek na osnovu svih dobivenih informacija planira se operativni zahvat. Na pregledu se, u dogovoru s pacijentom, radi individualni plan za operativni zahvat.Mi u Poliklinici Gemini za sada radimo korekcije vrška nosa te nosnih hrskavica.

Kada se odlučiti za rinoplastiku?

Na rinoplastiku se odlučujemo kada želimo smanjiti nos,korigirati nedostatke(grba,udubljenja,”krivi”nos),prirođeni deformiteti ili pak oni uzrokovani vanjskim faktorima.

Ukoliko se radi i septoplastika(korekcija nosne pregrade) dolazi do poboljšanja disanja te korigiranja hrkanja.Operacija se najčešće izvodi nakon 17.godine života ,kad je osoba psihički podobna i realna u svojim očekivanjima ,ili ranije ako se radi o prirođenoj malformaciji ili deformitetu kao što je rascjep usne, nosa i/ili nepca.

Priprema

Za vrijeme konzultacijskog pregleda prof. Mijatović dati ce Vam sve potrebne upute vezane uz operaciju: od samog početka iste pa do postoperativnog ponašanja pacijenta.Prije estetske korekcije nosa treba prestati s uzimanjem preparata protiv bolova iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol .To je također jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijenta za kirurški zahvat, jer na taj način preveniramo eventualna neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što nam znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.

Pacijenti bi trebali imati određene ideje kako žele da im nos izgleda. Tijekom konzultacija treba detaljno razgovarati o svojim očekivanjima.

Tijek zahvata

Zahvat u prosjeku traje 2 do 4 sata.

Najčešće se primjenjuje tkz.endonazalni pristup nosu kod kojeg nema nikakvih vidljivih rezova izvana na nosu.Sama tehnika, obzirom na to da se čuvaju potporne strukture nosa, ne ugrožava stabilnost njegove arhitekture. Tim pristupom uspješno se rješavaju i najkompleksnije deformacije nosa. Osim endonazalnog pristupa koristi se i otvoren ili vanjski pristup.Mali rez kože ispod vrha nosa (u kolumeli)koji omogućava korekciju nosa pod direktnom kontrolom oka. Ožiljak nakon otvorene rinoplastike vremenom postaje gotovo nevidljiv. Otvorena rinoplastika najčešće se koristi kod riješavanja problematike vrška nosa te korekcije nosnih hrskavica.Vanjski pristup, osim što poboljšava vidljivost za vrijeme operacije nosa, negativno utječe na noseće strukture nosa u smislu njihova slabljenja.

Ishod rinoplastike ovisi i o strukturi kože i potkožnog tkiva samog pacijenta. Debelja i masnija koža može bolje prikriti eventualne sitne nedostatke koji mogu nastati tijekom zahvata a s druge strane takav nos teže je korigirati u smislu njegovog smanjenja i sužavanja.S druge strane kod tanke kože nosa svaka neravnina se vidi i potrebna je iskusna ruka vrsnog operatera da rezultat bude što bolji.

Oporavak

U prva 24 sata nos i lice izgledaju otečeno, s podljevima (hematomima), a oteklina se povećava do 48 sati i vrhunac se očekuje nakon 48-72 sata, kada je moguća i lagana glavobolja. Nos nakon operativnog zahvata obično ne boli. Ukoliko se pojave lagani postoperativni bolovi obično se u početnom postoperativnom razdoblju koriste analgetici.Do nekih dva tjedna nakon zahvata potrebno je izbjegavati ispuhivanje nosa te kihanje na njega. Teže fizičke aktivnosti treba izbjegavati 4-6 tjedana nakon operativnog zahvata. Obavezno se kloniti izlaganju suncu (koristiti UV faktor 50 i kapu), većeg naprezanja i svakog rizika od povrede. Ako nosite naočale, morate se pobrinuti da ne leže na mostu samog nosa, barem mjesec dana od operativnog zahvata. Trakice i ostala sredstva pomoći će vam u nošenju naočala, bez da iritirate područje koje je operirano.

Oporavak ubrzavaju hladni oblozi kroz prva 72 sata i povišeno uzglavlje , danju i noću, prvih tjedan dana nakon operacije. Nakon same operacije na nos postavljamo vanjski fiksator, a u nosnice silikonske pločice koje djelomično omogućuju disanje na nos, što pridonosi zaštiti kao i olakšanom cijeljenju sluznice. Također, ove pločice važne su u sprečavanju krvarenja i podržavanja nove forme nosa s unutrašnje strane. Bit će odstranjeni u prosjeku nakon tjedan dana. No, oteklina će i dalje biti prisutna i nekoliko tjedana nakon operacije. Konačan rezultat se može očekivati 12 mjeseci od operativnog zahvata. Obično sedam do deset dana nakon operacije, pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da se pridržava svih uputa (izbjegavati veće tjelesne napore i kontaktne sportove jer ozljeda nosa u ranom kao i kasnijem postoperativnom tijeku može uzrokovati novi deformitet nosa).

Mjere opreza

Moguće su određene komplikacije (upala, krvarenje), o čemu će vas prof.Mijatović upoznati za vrijeme konzultacija. Uz pridržavanje dobivenih uputa, smanjuje se rizik od navedenog. Nije isključena mogućnost od manjih nepravilnosti i asimetrija na nosu tijekom postoperativnog razdoblja, koje obično nestanu unutar godine dana od zahvata. Ukoliko je potrebna manja sekundarna korekcija, može se učiniti tek nakon najmanje godinu dana od prve operacije.

Kontaktirajte nas i dogovorite termin   Kontakt