gin-pregled

Ginekološki pregled obično je dovoljno učiniti jednom godišnje, ukoliko ne postoji neka dodatna problematika. Redoviti ginekološki pregledi su važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sustava, a samim tim se mogu brzo i uspješno liječiti i izliječiti.

Kako se pripremiti za pregled?

Neke pacijentice pripreme listu pitanja, kako ne bi zaboravile napomenuti neku svoju problematiku ili pitati ginekologa za savjet.
Dan prije nego što planirate doći na svoj zakazani termin, nemojte stavljati vaginalne tablete, kreme ili gelove jer oni mogu utjecati na rezultate testova, te prekriti neka zbivanja.

Neke pacijentice pripreme listu pitanja, kako ne bi zaboravile napomenuti neku svoju problematiku ili pitati ginekologa za savjet, jer vrlo često zbog treme i nelagode znaju zaboraviti pitati ginekologa što ih muči.

Ginekološki pregled nije ugodan pregled za ženu ili mladu djevojku jer je u pitanju intimno područje, ali nakon razgovora obično se taj strah prevlada. Ginekolog će vas pitati za bolesti u obitelji te za sve vaše bolesti ili operacije koje ste imali do sada.

Najčešća pitanja koja će postaviti su: koliko ste godina imali kada ste dobili prvu mjesečnicu, datum zadnje mjesečnice, dužina menstruacijskog ciklusa, koje kontracepcijsko sredstvo koristite, da li ste do sada bili kad trudni, i ukoliko jeste, kako je protekla trudnoća i porod?
Važno je navesti koje sve lijekove uzimate i da li ste na neke alergični. Važan podatak je da li pušite?
Postaviti će Vam se pitanje da li imate kakve ginekološke smetnje, te zašto se sada javljate na pregled.

I vi, naravno, možete postaviti pitanja i navesti sve svoje tegobe. Važno je da ukoliko planirate trudnoću ili mislite početi koristiti neku (novu) kontracepciju, da to i napomenete ginekologu, kako bi mogli raspraviti što bi za vas bilo najbolje te koje još dodatne pretrage ili testove trebate napraviti ranije.

Što uključuje ginekološki pregled?

Nakon razgovora slijedi pregled koji ne traje dugo i uz dobru pripremu je u potpunosti bezbolan. Prvo se promotri vanjsko spolovilo, a zatim se uz pomoć spekuluma izvrši pregled rodnice i grlića maternice te se uzima PAPA test. Redovitim uzimanjem PAPA testa i pridržavanjem uputa ginekologa pojava raka maternice se može smanjiti za 90%. Vrlo često žene misle da napravljen PAPA test znači i istodobno testiranje na spolno prenosive bolesti, ali to nije tako. Nalazom PAPA testa se utvrđuje da li postoje abnormalnosti epitela na našem grliću maternice, ali ako želimo detaljnije istražite upalu ili napraviti skrining za spolno prenosive bolesti za to moramo učiniti ciljane briseve, kao što su bris Chlamydiutrachomatis, Mycoplasmuhominis, Ureaplasmuurealyticum, Gardnerelluvaginalis, HPV, HS, Neisseriagonorrhoeae, Trichomonasvaginalis te bris cerviksa na aerobne i anaerobne bakterije.

Ukoliko vas muče dvojbe ili ukoliko imate simptome upale u dogovoru sa svojim ginekologom možete ih učiniti odmah prilikom pregleda.
Pri pregledu se utvrđuje stupanj čistoće koji predstavlja mikroskopsku analizu iscjetka, gleda se nativni preparat u kojem se analiziraju epitelne stanice, fiziološki nazočni laktobacili, leukociti, bakterije, trichomonasvaginalis i kvasnice.

Zatim slijedi bimanualni pregled koji će vašem ginekologu dati uvid o smještaju, obliku, veličini i bolnoj osjetljivosti maternice i jajnika.

Ultrazvučni pregled

Današnju ginekologiju niti kompletnost ginekološkog pregleda ne možemo smatrati potpunom ukoliko nije učinjen i ultrazvučni pregled. Ultrazvuk nam omogućava promatranje jajnika i maternice, te dijagnosticiranje eventualnih promjena njihove veličine, izgleda i položaja.

Ultrazvučnim pregledom dijagnosticiramo trudnoću, pratimo rast i razvoj fetusa te otkrivamo nepravilnosti trudnoće.
I na kraju, ginekolog će ukoliko ih je potrebno učiniti preporučiti još neke dodatne pretrage, objasnit će kada će rezultati učinjenih testova biti gotovi i na koji će vas način o njima obavijestiti.

Ako je potrebno odmah će prepisati potrebnu terapiju i objasniti kako će te je koristiti.
Preporuka je: odaberite ginekologa od povjerenja, budite redoviti na kontrolama i odlazite na pregled kada primijetite da nešto nije u redu jer tako će te sačuvati vaše reproduktivno zdravlje.

Kontaktirajte nas i dogovorite termin   Kontakt

← Povratak