ultrazvuk-u-trudnoci

Što je ultrazvuk i kako se izvodi?

Prenatalni ultrazvuk je dijagnostički test koji prenošenjem visokih frekvencija zvučnih valova stvara vizualnu sliku vaše bebe i okolnih organa smještenih u zdjelici. Najčešća upotreba ultrazvuka je u svrhu kontrole djetetova razvoja i rasta. Ukoliko trudnica boluje od povišenog tlaka, dijabetesa ili nekih drugih ozbiljnijih bolesti, liječnik će vjerojatno preporučiti nešto češće odlaske na ultrazvuk nego što je to kod zdravih trudnica. Sam ultrazvuk u pravilu ne traje duže od 20-ak minuta, osim ako postoje sumnje da nešto nije u redu.

Tijekom redovitih ultrazvučnih pregleda vaš liječnik će kontrolirati:

  • rad srca vaše bebe, broj otkucaja
  • veličinu bebe
  • nosite li jedno ili više djece
  • položaj posteljice
  • količinu plodne vode/amnionske tekućine
  • anatomiju bebe kako bi se utvrdilo ukoliko postoje kakve anomalije
  • otkrivanje spola djeteta

Ultrazvuk u prvom tromjesečju

U prvom tromjesečju ultrazvuk se izvodi kako bi se potvrdila trudnoća ili ako postoje neke sumnje za moguće komplikacije kao što su pobačaj, izvanmaternična ili molarna trudnoća ili kako bi se utvrdila točna starost ploda i provjerilo da li je sve u redu u slučaju da nosite blizance ili više djece i o koliko se točno djece radi.

Ukoliko trudnica boluje od povišenog tlaka, dijabetesa ili nekih drugih ozbiljnijih bolesti, liječnik će preporučiti češće odlaske na ultrazvuk.

Najčešći simptom koji nam ukazuje na mogući pobačaj je krvarenje koje će liječniku biti razlog za hitnu provjeru stanje djeteta. Ukoliko je nakon 7. tjedna trudnoće sa plodom sve u redu i putem ultrazvuka već možemo jasno čuti otkucaje djetetova srca, šanse da će dijete preživjeti su gotovo stopostotne. Isto tako, vaginalno krvarenje može ukazivati i na molarnu ili izvanmaterničnu trudnoću, a obje od navedenih u svim slučajevima dovode neizbježno do uklanjanja ploda.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju

Ultrazvuk u drugom tromjesečju se provodi kako bi se otkrio spol djeteta ukoliko roditelji žele znati spol prije samog rođenja te kako bi se utvrdilo razvija li se beba pravilno.

Ultrazvuk u trećem tromjesečju

Ultrazvuk u trećem tromjesečju se provodi kako bi se ukoliko postoji vaginalno krvarenje utvrdilo zbog čega do njega dolazi. U ovoj fazi trudnoće to može upućivati na probleme sa posteljicom. Ostali razlozi za provođenje ultrazvuka u ovo periodu su i radi provjere kako se beba razvija i raste, da li je količina amnionske tekućine uredna, ukoliko patite od dijabetesa ili povišenog krvnog tlaka kako bi se provjerilo utječe li to na dijete i ukoliko postoje komplikacije zbog kojih ćete biti primorani na carsi rez kako bi se na vrijeme krenulo sa pripremama za carski rez i omogućilo djetetu da se što brže razvije prije poroda.

Ukoliko kod djeteta postoji problem sa srčanim ritmom može se započeti sa liječenjem dok je dijete još u trbuhu.

3D/4D ultrazvuk

Dok nam 3D ultrazvuk pokazuje veoma realističnu sliku djeteta, 4D ultrazvuk uključuje i praćenje pokreta djeteta. Iako se smatra da su 3D i 4D ultrazvuk pošast modernog doba i liječnicima je putem njih lakše prepoznati ukoliko ima kakvih neuroloških problema u razvoju djeteta. Oni se mogu izvoditi od 18. do 22. tjedna trudnoće(neki izvori smatraju da je moguće izvesti 3D/4D ultrazvuk sve do 25 tjedna). Uz veoma kvalitetne uređaje za ovaj pregled potreban je i veoma iskusan liječnik. No sve vam to neće puno značiti ukoliko vam vaša beba okrene leđa na ultrazvuku. Upravo zbog položaja djeteta kada su okrenuti ili drže ruke na licu ovi pregledi se znaju odužiti kako bi se dijete okrenulo. Svaki roditelj je zasigurno spreman čekati da vidi kako se njegovo dijete već u trbuhu mršti, sisa palac, smije se ili zijeva.

Što učiniti ukoliko ultrazvuk pokaže da postoje problemi sa djetetom?

Iako se to događa veoma rijetko, svakako treba korisnim, a ne tragičnim shvatiti informacije da nešto nije u redu. Ukoliko kod djeteta postoji problem sa srčanim ritmom, može se odmah započeti sa liječenjem, dok je dijete još u trbuhu. U slučaju problema mokraćnog sustava, moguće je već u ovoj fazi izvesti operaciju na djetete. Ukoliko se radi o nekim većim urođenim manama, svakako je korisno znati to na vrijeme kako bi se i psihički pripremili na roditeljstvo i na činjenicu da će vaše dijete zahtijevati posebnu skrb.

Što učiniti ukoliko ultrazvuk pokaže da postoje problemi sa djetetom?

Iako se to događa veoma rijetko, svakako treba korisnim, a ne tragičnim shvatiti informacije da nešto nije u redu. Ukoliko kod djeteta postoji problem sa srčanim ritmom, može se odmah započeti sa liječenjem, dok je dijete još u trbuhu. U slučaju problema mokraćnog sustava, moguće je već u ovoj fazi izvesti operaciju na djetete. Ukoliko se radi o nekim većim urođenim manama, svakako je korisno znati to na vrijeme kako bi se i psihički pripremili na roditeljstvo i na činjenicu da će vaše dijete zahtijevati posebnu skrb.

4D ULTRAZVUK

4d-ultrazvuk

Dok 3D ultrazvuk prikazuje tri dimenzije djeteta, 4D ultrazvukom se jasno može vidjeti sve djetetove kretnje. Ova novina vrlo vjerno uspijeva dočarati djetetov izgled, što mnoge majke nakon rođenja svoga djeteta i potvrđuju. Klasičnim 2D ultrazvukom su majke obično razočarane jer se vrlo slabo razlučuje djetetov izgled u tom crno-bijelom prikazu koji prolazi kroz djetetovu kožu i pomnije prikazuje unutarnje organe i razvoj koštanog tkiva. Sve vrste ultrazvuka su jednako sigurne te 4D ultrazvuk ne šteti djetetu ništa više od klasičnog 2D ultrazvučnog prikaza. 4D ultrazvuk pokazuje bebinu kožu, te su jasno vidljive crte lica i pokreti udova, moći ćete vidjeti djetetovo zijevanje i plaženje jezika.
4D ultrazvuk također povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi, što je vrlo bitno ženama čije trudnoće su visokorizične te je opasnost za abnormalnosti kod djeteta velika.

S obzirom da se dijete može prikazati iz više kutova lakše je otkrivanje rascjepa usne. 4D ultrazvuk također povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi, što je vrlo bitno ženama čije trudnoće su visokorizične te je opasnost za abnormalnosti kod djeteta velika.

Odlazak na 4D ultrazvuk se preporučuje između 21. i 28. tjedna trudnoće, iako ga neki izvode i nakon tog perioda, ali postoji mogućnost da se neće moći jasno vidjeti ukoliko dijete naraste do te mjere da mu postane preskučeno u maternici da bi se moglo kretati. Uz veličinu bebe bitan je i položaj posteljice, položaj ploda i debljina trudnice. Sve su ovo parametri koji su vrlo biti za kvalitetan prikaz slike. Ukoliko je beba okrenuta leđima, nažalost, nećete moći vidjeti njezino lice. Mnogo amnionske tekućine (plodne vode) i mnogo masnih stanica na trbuhu trudnice također može rezultirati lošijom slikom od očekivane.

Ponekad se 4D ultrazvuk može odužiti i na duže od pola sata, osobito ako je dijete pogrešno okrenuto ili spava, pa ga se pokušava probuditi kako bi mogli vidjeti kako se miče, mršti, zijeva ili se smije. Upravo iz tog razloga se svakako pomokrite prije samog pregleda.

Upravo zbog djetetova rasta nakon 30. tjedna trudnoće će djetetova glava već biti položena dublje u vašu zdjelicu te će ju nemoguće biti vidjeti 4D ultrazvukom. Općenito se 26.tjedan trudnoće smatra najidealnijim za ovu vrstu ultrazvuka jer prije tog perioda koža nije još dovoljno debela i nema dovoljno potkožne masnoće, pa je moguće da se 4D ultrazvukom vide kosti preko djetetove kože. Ukoliko u ovom periodu posteljica otežava vjerniji prikaz preporučuje se ponoviti ultrazvuk između 27. i 28. tjedna trudnoće. Još jedna od prednosti ovog tipa ultrazvučnog pregleda je upravo ta što ćete dobiti slike vaše bebe, ali i dvd sa snimkom kretanja vašeg djeteta.

Kontaktirajte nas i dogovorite termin   Kontakt

← Povratak