kardiologija

KARDIOLOGIJA

Kardiologija je grana medicine koja se bavi bolestima srca i krvnih žila. Bolesti srca i krvnih žila pripadaju u najčešće bolesti današnjice i ako Vi imate problema sa vašim srcem, znajte da iste beznadni u svojim tegobama i da mnogi ljudi danas i dalje žive kvalitetan život s tim problemom. Prevencija, pravovremena dijagnostika i adekvatno liječenje od velikog su značaja. Vrhunski stručnjaci iz ovog područja u Poliklinici Gemini nude kompletnu uslugu u kardiologiji. Njihovo vrhunsko znanje i iskustvo s najsuvremenijom dijagnostičkom tehnologijom vođeni su ciljem da svojim pacijentima pruže najviši standard svjetske kardiološke dijagnostike i terapije.

Specijalistički pregled

Kardiološki pregled je specijalistički pregled kardiologa koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda te niže navedenih pretraga postavlja točnu dijagnozu bolesti i pripisuje liječenje. Kod nas kardiološki pregled obuhvaća detaljan razgovor s Vama koji se sastoji od analize Vaših životnih navika, Vašeg trenutačnog stanja te analize bolesti od kojih ste eventualno bolovali i načinima na koje ste se liječili. Isto tako ispitujemopovijest bolesti unutar Vaše obitelji.

Nakon razgovora s kardiologom prelazite na detaljan klinički pregled.

UVZ SRCA

Ultrazvuk srca jedna je od najvažnijih pretraga u području kardiologije. Neinvazivna i bezbolna metoda pomoću koje jasno možemo vidjeti izgled i veličinu srčanih šupljina, debljinu, građu i snagu stezanja srčanog mišića.

Upravo zato što je metoda bezbolna, neškodljiva i nema rizika ili kontraindikacija može se ponavljati više puta. Iz tog razloga je vrlo pogodna za praćenje srčanih bolesti kroz dulje vrijeme.

Izvodi se tako da se ultrazvučna sonda (koja je veličine manjeg mobitela) prisloni na grudni koš bolesnika koji leži na lijevom boku ili leđima. Istovremeno liječnik na ekranu aparata može vidjeti različite dijelova srca, izmjeriti veličinu te procijeniti njihovu funkciju.

Neke od informacija koje dobivamo pomoću UVZ srca su::
  • dimenzije srčanih struktura (obje pretklijetke i klijetke, debljina srčanog mišića, promjer uzlazne aorte)
  • srčani zalisci (izgled i funkcija odnosno eventualno suženje ili propuštanje zaliska)
  • pregrade između pretklijetke i klijetke i postojanje drugih prirođenih srčanih mana
  • stanje srčane ovojnice odnosno perikarda
  • prisustvo neželjenih tvorbi unutar srčanih šupljina (ugrušci, dobroćudni ili zloćudni tumori)
  • ukupna snaga srčanog mišića, ali i segmentalni poremećaji kontraktilnosti koji se mogu javiti u bolesnika s bolešću koronarnih arterija

Ovom pretragom se ne mogu direktno dobiti informacije o eventualnim suženjima koronarnih arterija. Za to u kardiologiji imamo druge indirektne metode i direktne metode koje ćemo Vam pobliže opisati u nastavku. Međutim, ehokardiografijom se mogu dobiti neprocjenjive informacije o stanju srčanog mišića i zalistaka kod bolesnika s koronarnom bolešću (angina pektoris ili preboljeli infarkt), što ima neizostavnu ulogu u ispravnom donošenju odluke o daljnjem liječenju.

COLOR DOPPLER SRCA

Ultrazvuk srca s colordopplerom otkriva patologiju srca. Također pripada ne invazivnim metodama, ali od izuzetnog je značaja za adekvatnu dijagnostiku. Osim veličine i građe srca ova pretraga nam omogućava prikaz srčanih šupljina i pokazuje protoke krvi u srcu i krvnim žilama.Pomoću njega otkrivamo da li su su krvne žile sužene, da li postoje plakovi na stjenkama krvnih žila (aterosklerotske promjene), je li protok krvi kroz srce ubrzan ili usporen. Pretraga se izvodi prislanjanjem sonde na srčani mišić i pripadajuće krvne žile. Snimanje, nije bolno niti neugodno za pacijenta. Pacijent leži na krevetu i liječnik prije početka snimanja nanosi gel koji sprječava prisustvo zraka između kože i ultrazvučne sonde. Tijekom snimanja na monitoru se prikazuje slika srčanih struktura, koju liječnik može isprintati i priložiti uz pisani nalaz. Ultrazvučni pregled srca je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava dijagnostiku prirođenih i stečenih srčanih grešaka, akutnog infarkta srca, kardiomiopatija, bolesti perikarda i endokarda, upalnih bolesti srca, srčanih tumora te bolesti velikih krvnih žila koje ulaze i onih koje izlaze iz srca.

ERGOMETRIJA - TEST OPTEREĆENJA

Ergometrija ili test opterećenja neinvazivna je dijagnostička metoda koja služi za dijagnosticiranje koronarne bolesti srca i srčanih aritmija. Osim navedenog koristi se u procjeni učinka terapije srčanih bolesti.

Test opterećenja se izvodi u kontroliranim uvjetima gdje se postiže postepeno opterećenje pacijenta na bicikluergometru ili pokretnoj traci pri čemu se neprekidno prati svih 12 kanala EKG-a na monitoru i periodički mjeri arterijski tlak. Cilj je postići maksimalno (100%) odnosno submaksimalno (85%) opterećenje predviđeno za dob pacijenta.Test opterećenja je kontinuirani i progresivni tj. sastoji se iz više stupnjeva opterećenja, a svaki stupanj trajanja je od 3 minute. Ergometrijom možemo ustanoviti postignuto opterećenje i potrošnju kisika osobe koju testiramo, zatim maksimalni broj otkucaja srca i maksimalni krvni tlak. Za vrijeme ergometrije kontinuirano se prati EKG i registriraju se promjene koje se mogu pojaviti za vrijeme testa opterećenja, ali i neposredno nakon prekida testa.

Također je vrlo važno praćenje subjektivnih poteškoća ispitanika koje ponekad mogu biti tako izrazite da se radi njih mora prekinuti test, tako prekinuti test se naziva „simptomima ograničeni test opterećenja“.

Temeljem postignutog opterećenja i potrošnje kisika, EKG promjena, subjektivnih poteškoća, vrijednosti krvnog tlaka i frekvencije srca, liječnik zaključuje da li je nalaz ergometrije uredan ili patološki. Ako je nalaz ergometrije patološki tada se preporučuju dodatne dijagnostičke pretrage. Temeljem nalaza ergometrije liječnik preporučuje kardiološkim bolesnicima intenziet i trajanje tjelesnog opterećenja koje će najbolje pogodovati njihovom zdravstvenom stanju.

Organizacija daljnje potrebne obrade i tretmana: koronografija, postavljanje stenta, elektrofiziologija srca

Koronarografija

Koronarografija je invazivna radiološka metoda kojom se analiziraju žile hranilice srca (koronarne arterije). Metoda je brza, bezbolna, prihvatljivog rizika, a ponekad (kao u slučaju akutnog srčanog infarkta) može i doslovno spasiti život.

Postavljanje stenta

Koronarni stent je cjevčica od metalne mrežice koja se postavlja u suženi ili zatvoreni dio koronarne arterije s ciljem otvaranja i uspostavljanja normalnog protoka krvi.

Općenito, postoje dvije osnovne situacije u kojima se postavlja koronarni stent – srčani udar (infarkt miokarda) i stabilna koronarna bolest (kolokvijalno angina pektoris).

Nadmoćna učinkovitost liječenja infarkta miokarda postavljanjem koronarnog stenta u akutnoj fazi (tijekom tipično prvih 12 sati od početka infarkta, odnosno bolova) nedvojbeno je dokazana. Budući da se kod infarkta miokarda radi o naglom zatvaranju koronarne krvne žile ugruškom. Hitno otvaranje žile s postavljanjem stenta zapravo prekida tijek infarkta, spašava srčani mišić od nepovratnog oštećenja (stvaranja ožiljka) i spašava život bolesnika u akutnoj fazi. Pravovremeno otvaranje koronarne žile u infarktu miokarda postavljanjem stenta istovremeno značajno poboljšava prognozu i kvalitetu života nakon infarkta miokarda.

Postavljanje koronarnog stenta kod bolesnika sa stabilnom koronarnom bolešću zahtijeva vrlo pažljivu procjenu tegoba i svih nalaza kod bolesnika.

Procjena o tome da li treba intervenirati je vrlo individualna i odluku bi zapravo trebali zajedno donijeti bolesnik, kardiolog i kardiokirurg, uzimajući o obzir sve okolnosti kod određenog bolesnika, rizike i moguću korist predloženog načina liječenja.

Elektrofiziologija srca

Elektrofiziološko ispitivanje srca invazivna je procedura tijekom koje se detaljno ispituje provodni sustav srca i srčane aritmije, utvrđuje se uzrok, ishodište i mehanizam nastanka aritmija, ali i najbolji način liječenja istih. Tijekom tog postupka nerijetko se provodi i učinkovita radiofrekventna ablacija, koja predstavlja kontrolirano i lokalno zagrijavanje tkiva radi prekidanja izvorišta aritmija.

Radiofrekventnom ablacijom se uspješno sprječavaju ponovna javljanja aritmija, a time i simptomi bolesti. Takvim bolesnicima većinom više nisu potrebni lijekovi protiv aritmija.

Holter tlaka

Holter krvnog tlaka je metoda mjerenje krvnog tlaka tijekom 24 sata, te automatskog bilježenja izmjerenih vrijednosti krvnog tlaka i pulsa, kao i izračunavanja srednjeg arterijskog tlaka.

Uređaj je programiran tako, da tijekom dana mjeri krvni tlak svakih pola sata, a tijekom noći svaki sat. Mjerenjem krvnog tlaka u pravilnim intervalima tijekom 24 sata, liječnik dobije mnogo objektivniji uvid u dinamiku kretanja krvnog tlaka tijekom dana i noći, što mu je potrebno da procijeni da li je potrebno liječenje, kao i da li je postojeće liječenje zadovoljavajuće ili je potrebna modifikacija terapije.

Holter EKG

EKG Holter monitor bilježi električne signale iz srca putem nekoliko elektroda pričvršćenih za prsni koš. Obično se stavlja od  tri do osam elektroda.

Elektrode su spojene u jedan mali uređaj, veličine mobitela, koji je obično pričvršćen za pojas. Većina Holtera ima i posebno dugme koje pacijent pritisne u trenutku kada subjektivno osjeća neku poteškoću. Tada u zapisu ostaje poseban znak koji upozorava liječnika na to zbivanje. Od pacijenta se očekuje da provodi sve normalne dnevne aktivnosti. Tijekom snimanja Holtera možemo identificirati  poremećaj u ritmu srca ili prokrvljenosti srca koji se javlja rijetko i ne može se uloviti u jednokratnom snimanju običnog EKG-a.

Pregled završava sa preporukom za liječenje i otklanjanje tegoba te preporukom za  kontrolu i daljnje praćenje i a dodatne pretrage koje su eventualno potrebne. Naši stručnjaci u području kardiologije stoje Vam na usluzi.

Gemini – za zdravlje!

Kontaktirajte nas i dogovorite termin   Kontakt