madeži

Madeži – kako prepoznati kada je vrijeme za pregled?

Čestitke našoj dermatologinji – venerologu dr. Antoneli Čarija, na položenoj subspecijalizaciji dermatološke onkologije

Prepuni ste madeža, a poneki su sumnjivog izgleda? Sada kada je ljeto gotovo trk na pregled madeža, a sve nedoumice riješite kod dr.med.spec. dermatološke onkologije Antonele Čarija u Poliklinici Gemini!

Madeži, su dobroćudne pigmentne promjene na koži. Većina madeža su bezopasne promjene na koži, ali postoje i madeži s većom šansom za nastanak melanoma u njima i zbog toga je redovan pregled vrlo važan u ranom otkrivanju melanoma i karcinoma kože.

Madeže koje imamo od malena zovemo urođenim madežima, a sve ostale madeže stečenima. Najveći broj njih se pojavljuje tijekom prvih 20 godina života, a ostali madeži mogu nastati i kasnije.

Obični ili regularni su najčešće veličine do 6 mm u promjeru, jednobojni, od svjetlo smeđe do crne boje, simetričnog izgleda, jasnih rubova koji nastaju tijekom prvih 20 godina života. Atipični madeži se od ostalih madeža razlikuju po svojoj veličini, boji, izgledu i obliku. Kada atipični madež ima histopatološke karakteristike koje su daleko bliže melanomu nego tipičnom madežu, postavlja se dijagnoza displastičnog madeža.

Melanomi se najčešće razvijaju na područjima tijela koja su bila izložena suncu kao što su leđa, noge, ruke i lice. No melanomi mogu također nastati i na područjima koja nisu puno izložena suncu kao što su tabani, dlanovi i korijen nokta. Ti skriveni melanomi češće se javljaju kod tamnoputih osoba. Melanom se obično pojavljuje kod odraslih osoba, ali se ponekad može naći i kod djece i adolescenata.

Melanom je teži oblik raka nego što su to češći oblici raka kože, koji započinju u bazalnim ili pločastim stanicama epidermisa. Melanom se može brzo širiti (metastazirati) u druge dijelove tijela putem limfnog sustava ili putem krvi (limfni čvorovi su male tvorbe u obliku zrna graha koji se nalaze u svim dijelovima tijela, oni proizvode i pohranjuju stanice koje služe za borbu protiv infekcije).


Znakovi koji upućuju na melanom:

 • pigmentirana (naročito crna ili tamno plava) mrlja ili madež koji se povećava
 • promjene boje postojećeg madeža, naročito širenje crvene, bijele i plave pigmentacije u okolno tkivo
 • promjene u značajkama kože iznad pigmentiranog mjesta, kao što su promjene u čvrstoći ili obliku
 • znakovi upale kože koja okružuje već postojeći madež

Melanom se ne pojavljuje uvijek na madežu. Može se pojaviti i na koži normalnog izgleda.


Normalni madeži

Normalni madeži su uglavnom ujednačene boje, npr. žućkastosmeđe, smeđe ili crne, čvrstih rubova koji ih odvajaju od okolne kože. Ovalnog su ili okruglog oblika i obično im je promjer manji od 6 mm.

Većina ljudi ima od 10 do 40 madeža koji uglavnom nastanu do četrdesete godine života. Mada se izgled madeža može s vremenom promijeniti, neki starenjem mogu i nestati. 


Neobični madeži koji ukazuju na melanom

Značajke neobičnih madeža koje ukazuju na melanoma ili druge oblike raka kože utvrđuju se prema mnemoničkom pravilu ABCDE kojeg je razvila Američka akademija za dermatologiju:

 • A označava asimetrični oblik – madež je nepravilnog oblika
 • B označava nepravilni rub – madež ima nepravilan i nazubljen rub
 • C označava promjenu boje – izraslina ima više boja ili je boja nejednako raspoređena
 • D označava promjer – madež je veći od 6 mm.
 • E označava promjenu u madežu – promjene koje se mogu pojaviti nakon nekog vremena, npr. madež koji s vremenom raste ili mijenja boju i oblik, a na madežu se nakon izvjesnog vremena mogu pojaviti novi znakovi i simptomi kao što su svrbež i krvarenje

Druge sumnjive promjene na madežu su:

 • ljuskavost
 • svrbež
 • širenje pigmenta iz madeža u okolnu kožu
 • pojava iscjetka ili krvarenja

Izgled kancerogenih (zloćudnih) madeža je vrlo različit. Kod nekih se javljaju sve gore navedene promjene, dok drugi mogu imati samo jednu do dvije neobične značajke. 


Liječenje
 

Četiri su osnovna načina liječenja: kirurško, zračenje, kemoterapija te biološko liječenje.

Liječenje planiramo uzimajući u obzir različite faktore koji uključuju vašu životnu dob i opće zdravstveno stanje, tip i veličinu tumora, mjesto na tijelu na kojem se nalazi i kako stanice raka izgledaju pod mikroskopom. Postoji liječenje za sve bolesnike s melanomom. Primjenjuju se četiri načina liječenja:

1. Kirurško liječenje (uklanjanje raka operacijom) uz uklanjanje dijela okolne normalne kože. Kirurško uklanjanje susjednih limfnih čvorova može pratiti uklanjanje tumora. Kasnije se može uzeti koža s drugog dijela tijela i staviti na mjesto s kojeg je uklonjen rak. To se zove presađivanje.

2. Kemoterapija (korištenje lijekova za ubijanje stanica raka). Kod kemoterapije se koriste lijekovi koji ubijaju stanice raka. Kemoterapija se može uzimati u obliku tableta, ili se može uvesti u tijelo pomoću igle u venu ili mišić. Kemoterapija se naziva sistemsko liječenje jer lijekovi ulaze u krvni optok, putuju kroz tijelo, i mogu ubiti stanice raka u cijelom tijelu. Ako se melanom pojavio na ruci ili nozi, kemoterapija se može dati tehnikom koja se zove izolirana arterijska perfuzija. Kod ove metode, kemoterapijski lijekovi se unose izravno u krvni optok ruke ili noge u kojima je pronađen melanom što omogućuje da najveći dio lijeka izravno dospije do tumora.

3. Terapija zračenjem (korištenje visokih doza rendgenskih zraka ili drugih zraka visoke energije za ubijanje stanica raka).
Radioterapija može biti vrlo djelotvorna alternativa kirurgiji kod liječenja karcinoma bazalnih i pločastih stanica na dijelovima lica gdje bi kirurško liječenje moglo ostaviti ožiljak. Također se ponekad koristi kod tumora koji su urasli dublje u kožu. Vrlo mali broj bolesnika s rakom pločastih stanica morat će biti podvrgnut većoj operaciji radi uklanjanja susjednih limfnih čvorova, da bi se vidjelo da li se rak lokalno proširio. Devet od deset bolesnika s karcinomima bazalnih i pločastih stanica u potpunosti se izliječe.

4. Biološka terapija (korištenje imunološkog sustava tijela za borbu protiv raka). Liječenje karcinoma bazalnih stanica i karcinoma pločastih stanica se razlikuje ovisno o veličini, dubini i smještaju raka. Karcinom se uklanja jednim od ovih postupaka:
• struganje
• kauterizacija (spaljivanje)
• kirurško uklanjanje, uključujući mikroskopsko brijanje (Mohsova operacija)
• kriokirurgija (smrzavanje)
• zračenje

 

Sumnjate na neke madeže na svome tijelu? Dođite na pregled!
Ukoliko imate bio kakva pitanja, nedoumice ili se želite naručiti na pregled slobodno se javite na naš kontakt broj.

Gemini – za zdravlje!

 

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005