Posjetite ambulantu gastroenterologije i spriječite nastanak raka debelog crijeva

Jeste li znali da je karcinom debelog crijeva na drugom mjestu u Hrvatskoj po učestalosti karcinoma kod muškaraca (iza raka pluća) i žena (iza raka dojke)?

Ova vrsta zloćudnog oboljenja najčešći je oblik u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. U Aziji i Africi ovaj oblik raka je značajno rjeđi što upućuje na činjenicu da stil života, prehrana i okoliš u razvijenim zemljama svijeta ozbiljno ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Pregled debelog crijeva lako je dostupan pretrazi, te ako se rak otkrije na vrijeme, vrlo je visok postotak izliječenja. U Hrvatskoj je nizak stupanj svijesti o važnosti kolonoskopije kao preventivne i dijagnostičke pretrage koja spašava život.

U ponedjeljak 21.08.2017. u našoj ambulanti gastroenterologije možete obaviti pregled kolonoskopije, ultrazvuk abdomena te gastroskopije predvođenim gastroenterologom doc.dr.sc. Željkom Puljizom.

Kolonoskopija se preporuča pri simptomima promijenjenog izgleda stolice, stolice pomiješane krvlju, nagle promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuje s pojavom proljeva, bol u trbuhu, vlažnih plinova, naglog mršavljenja. Svaka osoba prvu kolonoskopiju trebala bi učiniti između 45 i 50 godina starosti. Ako netko u obitelji ima karcinom debelog crijeva, tada je prvi pregled potrebno napraviti deset godina ranije.

Za zloćudnu preobrazbu polipa u karcinom potrebno je nekoliko godina, tako da se odstranjivanjem dobroćudnih polipa može relativno jednostavno spriječiti rak debelog crijeva. Mnogi pojavu polipa zamjenjuju sa hemoroidima jer su prvotni simptomi vrlo slični. Postojanje hemoroida ne isključuje da je negdje na većoj udaljenosti od anusa na debelom crijevu smješten karcinom ili polip.

Liječenje raka debelog crijeva ovisi o lokalizaciji, veličini, proširenosti raka kao i dobi bolesnika i njegovom općem zdravstvenom stanju. Kirurško liječenje je najčešći i najučinkovitiji način liječenja raka debelog crijeva.
Prednost kolonoskopije pored ostalih vrsta pregleda debelog crijeva je mogućnost uzimanja uzorka za patohistološku dijagnostiku. Nalaz pretrage se dobije odmah nakon završetka pregleda, a nalaz biopsije nekoliko dana kasnije.
Primarna prevencija u spriječavanju raka debelog crijeva je prehrana bogata vlaknastim tvarima (porće, voće, žitarice), mala količina životinjskih masti u prehrani, manja upotreba crvenog mesa i regulacija stolice.

Stavite svoje zdravlje na prvo mjesto i dogovorite pregled u našoj ambulanti za gastroenterologiju još danas.
Za rezervaciju termina i sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite.

Gemini za zdravlje!

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005