dišni_sustav_fitoaromaterapija

Najčešće su tegobe u dišnom sustavu uzrokovane prehladom, različitim virozama i gripom, te različitim upalnim bolestima.

Prehlada  je kratkotrajna, vrlo često virusna bolest koja zahvaća gornje dišne puteve.

Gripa je akutna, virusna zarazna bolest dišnih organa. Očituje se naglim početkom s povišenom temperaturom 39-40°C. Simptomi su slični kao i kod prehlade, ali puno ozbiljniji.

Kašalj je obrambeni refleks koji služi zaštiti od inhalacije iritansa, eliminaciji sekreta dišnih puteva i prevenciji bronhoaspiracije.

U liječenju dišnih puteva koriste se sljedeći ljekoviti oblici : kapi i sprejevi za nos, inhalacije –  kapi, stik i gel, otopine za grgljanje i pastile, čajevi i različiti oralni pripravci poput tableta, sirupa, kapi, granula i slično.

Pripravke prema učinku dijelimo na sljedeće grupe koje se djelomično preklapaju: antiseptici, emolijensi- antitusici, ekspektoransi, izotonična sredstva, imunostimulansi i antipiretici.

Antiseptici se koriste kod infekcija kod kojih nije potrebno uzimati sintetska antibakterijska sredstva ( antibiotike), a koriste se u obliku inhalacija i pastila. Infekcije gornjih dišnih puteva uzrokuju virusi.

Pastile za grlo  su obično kombinacija širokospektralnih antiseptika i prirodnih komponenti (eterična ulja – metvica , kadulja , eukaliptus). Obično sadrže ili sintetski C vitamin ili prirodni iz acerole, često sadrže propolis koji je prirodni antiseptik, te mineral cink. Kadulja je naročito dobra  za grgljanje, a eukaliptus za inhalaciju.

Emolijensi se koriste kod nadražajnog kašlja za oblaganje sluznice. To su uglavnom čajevi i sirupi koji sadrže sluzi koje dobro prekrivaju sluznicu i zaštićuju je od nadražaja. Najvažnija biljka je bijeli sljez.

Ekspektoransi sadrže ili aromatične droge pa imaju i antiseptički učinak, ili sadrže saponinske droge koje razrjeđuju bronhijalnu sluz, pa se nazivaju još i solvensi. Aromatični ekspektoransi s antiseptičkim učinkom su, komorač, timijan, majčina dušica, a saponinski su jaglac i bršljan.

Izotonična sredstva koriste se uglavnom za ispiranje nosne sluznice.

Imunostimulansi jačaju imunoški odgovor organizma i najčešće se koriste preparati  ehinaceje, propolisa, matične mliječi , kolostruma i β 1.3-d glucana, vitamin C i cink.

Antipiretici – važno je napomenuti da se temperatura skida tek iznad 38,5 C jer je to zapravo obrambeni mehanizam i treba je spuštati tek kad postane opasna za pacijenta. Danas postoje i kombinirani pripravci koji u jednoj tableti sadrže sve sastojke za suzbijanje simptoma prehlade – obično paracetamol sa C-vitaminom i nekim nazalnim dekongestivom. Oni vrlo brzo uklanjaju simptome prehlade, ali treba paziti na doziranje i da se ne uzimaju s drugim analgeticima.

Pripravci za liječenje nosne sluznice su aerosoli na bazi izotonizirane i sterilizirane morske vode, kapi za nos ( sterilna fiziološka otopina i  izotonizirana i sterilizirana morska voda), masti gelovi  na bazi  fiziološke otopine…

Pripravci za inhalaciju sadrže eterična ulja, a vrlo često i propils.

Homeopatsko liječenje prehlade – prirodni pripravci koji djeluju tako da pomažu u samoobrani organizma. Oni nas na neki način cijepe protiv bolesti, jer nastoje uspostaviti poremećenu ravnotežu u tijelu.

 

Sanja Plenča Burek, mg.ph.- fitoaromaterapeut

_______________________________________________________________________________________________

U sklopu Savjetovališta za pacijente Poliklinike Gemini, voditeljica Savjetovališta Sanja Plenča Burek, mg.ph. – fitoaromaterapeut, u suradnji s ljekarnom Z.U. Ljekarna Plenča, izrađuje pripravke na prirodnoj bazi bez konzervansa, a posebno bi istaknuli prirodni sirup od bijelog sljeza i supozitorije za djecu stariju od 6.mjeseci, što je izvrstan izbor kod produktivnog kašlja.

Obratite nam se s povjerenjem i saznajte sve o prirodnim sredstvima za respiratorni sustav.

Nazovite na telefona 022/342 005 , mail info@poliklinika-gemini.hr ili nam se obratite putem kontakt forme.

 

Copyright © 2023 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005