neuropedijatar

Pri znakovi da Vaše dijete treba pregled kod neuropedijatra

21.12.2016. u popodnevnim satima nam stiže doc.dr.sc. Radenka Kuzmanić-Šamija, subspecijalist pedijatrijske neurologije.


Kome se savjetuje neuropedijatrijski pregled i kako on izgleda saznajte u nastavku teksta…

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) neurorizično je ono dijete koje je tijekom trudnoće, porođaja ili u novorođenačkom dobu bilo izloženo rizičnim čimbenicima.

Neuropedijatrijski pregled specifičan je pregled u dječjoj dobi, a obavlja ga neuropedijatar – pedijatar sa dodatnom specijalizacijom iz užeg područja dječje neurologije.

Neuropedijatrijski pregled obuhvaća:

1) neurorazvojni pregled
2) neurološki pregled

 

1) Neurorazvojni pregled je potreban djeci koja imaju neurorizične faktore.

To su prijevremeno rođena djeca – nedonoščad, djeca rođena sa malom porođajnom težinom , djeca koja su za vrijeme poroda “ostala bez kisika” ili imala “krvarenje u mozak”, djeca sa niskom ocjenom APGAR , djeca koja su imala žuticu kod poroda, infekcije, apnoje-prestanak disanja, konvulzije, ili bilo koju drugu komplikaciju prije poroda i oko poroda.

Neurorazavojni pregled je potreban kod male dojenčadi koja imaju:

 • Nagle neusklađene pokrete ruku, glave tijela nastale bez vanjskih podražaja ili postupaka tijekom njege djeteta.
 • Poteškoće sisanja i gutanja ili odbijanje sisanja i gutanja
 • Tremor- drhtanje ruku ili nogu
 • Dugotrajan plač koji nije izazvan podražajima izvana, plač može biti vriskav, prodoran ili slab
 • Izvijanje djeteta u luk dok mirno leži ili dok se manipulira djetetom
 • „Prečvrsto” ili mlohavo dojenče

U neurorazvojnom pregledu procjenjuje se: ponašanje djeteta, socijalna suradnja, interes, pažnja, vid, sluh, govor, tonus/napetost mišića, količina i vrsta pokreta, usvojene vještine (držanje glave, okretanje sa leđa na trbuh, sjedenje, puzanje, stajanje, hodanje, spretnost ruku u manipulaciji predmetima i drugo).

Sve nabrojano procjenjuje se u odnosu na dob djeteta. Pojedini segmenti razvoja su podjednaki u sve djece, a neki segmenti se značajno razlikuju prema brzini i kvaliteti usvajanja aktivnosti, odnosno postizanja određenog stupnja razvoja. Zbog toga je kod neurorizične djece potrebno ispravno i što ranije procijeniti neurorazvoj. Prema procjeni neurorazvoja djeteta neuropedijatar će preporučiti roditeljima primjenu specifičnih postupka s djetetom u svakodnevnom životu ili uključivanje u rehabilitacijski tretman ili neki drugi oblik liječenja.

 

2) Neurološki pregled je potreban djeci kod koje su se javile neurološke bolesti u dječjoj dobi, a to su:

 • febrilne konvulzije
 • epilepsija
 • glavobolja
 • sinkopa, kolaps/nagla nesvjestica
 • i drugi problemi vezani uz neurološki sistem djeteta

Neuropedijatrijski pregled započinje uzimanjem podataka zbog kojih dijete dolazi na pregled. Podatke daju roditelji i dijete ( starije od 6 godina). Neurološki pregled koji slijedi specifičan je za dob. Ovisno o postavljenoj radnoj dijagnozi, procjenjuje se potreba za drugim pretragama, po potrebi dijete se upućuje doktorima drugih specijalnosti ili drugim stručnjacima.

Liječenje započinje postavljanjem dijagnoze i može uključivati redovito uzimanje lijekova ili se provode drugi oblici liječenja, kao što su vježbe neurorazvojne gimnastike i drugi oblici fizikalne terapije, logopedske vježbe i ostali oblici terapije sukladni postavljenoj dijagnozi.
Obzirom da je osnovno obilježje dječje dobi rast i razvoj, potrebne su redovite kontrole neurorazvoja kod neuropedijatra.

Dodatno o temi možete pročitati ovdje.

 

Ukoliko imate bio kakva pitanja, nedoumice ili želite naručiti svoje dijete na pregled slobodno se javite na naš kontakt broj.

Gemini – za zdravlje!

 

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005