Rodiola

Možete li zamisliti život bez interneta? Ili bez mobitela? A bez rodiole? Ako ste do sada i mogli, nakon čitanja ovog članka sigurno više nećete moći. Bez rodiole, naravno, jer bez interneta i mobitela je već ionako nezamisliv.

radiola

U današnjem užurbanom načinu života, sve je teže pronaći trenutke za sebe, slobodno vrijeme u kojem bismo se posvetili isključivo opuštanju i oslobađanju od svakodnevnog stresa i nesigurnosti kojom smo okruženi.

Ne brinite jer medicinski stručnjaci iz Poliklinike Gemini imaju rješenje za vas. Biljka rodiola djeluje kao lijek protiv depresije i stresa,  kao adaptogen te pomoć kod anksioznosti i paničnih napadaja.

Rodiola (Rhodiola rosea) ili ružičasti žednjak, jednogodišnja je biljka žutih cvjetova koja raste primarno u suhim planinskim područjima. Može se pronaći i kod nas na Velebitu, ali je iznimno rijetka i zaštićena.

Ova ljekovita biljka spada u klasu adaptogena koji imaju sposobnost harmoniziranja i normaliziranja brojnih vitalnih funkcija organizma, odnosno povećavaju otpornost organizma na stresne situacije. Pod stresom, mnogi različiti spojevi povećavaju se u tijelu, uključujući kortizol, adrenalin i kateholamine. Ako je razina ovih tvari u tijelu visoka, oni mogu proizvesti oštećenje živaca i hormonalnih funkcija, uključujući i spolne hormone. Rhodiola rosea smanjuje različite, stresom inducirane, spojeve u tijelu u normalnu razinu te ublažava opći i mentalni umor.

Osim borbe protiv stresa i depresije, rodiola je idealno rješenje u pomoći pri poboljšanju koncentracije i pamćenja.

– Dokazano je da rodiola poboljšava različite parametre funkcije mozga, uključujući pažnju, pamćenje, stvaranje misli, računanje, procjenjivanje, planiranje i cjelokupno učenje – pojašnjavaju stručnjaci iz Poliklinike Gemini.

Ako ste sportaš i volite rekreaciju, rodiola će poboljšati snagu, izdržljivost te ubrzati vrijeme oporavka vaših mišića nakon fizičkih napora. Poboljšava i aspekte seksualnog zdravlja, a ženama je pomogla u regulaciji menstrualnog ciklusa. Kroz povijest rodiola je djelovala kao učinkovito sredstvo u liječenju različitih zdravstvenih tegoba.

rodiola

– Primjerice, rodiola se stoljećima koristila u tradicionalnim medicinama Skandinavije i Rusije, a njezin korijen se davao kao vjenčani dar mladencima u Altay regiji Sibira kako bi se poboljšala plodnost i osiguralo rođenje zdravog djeteta. U središnjoj Aziji, čaj od rodiole koristio se kao lijek protiv prehlade i gripe, dok je mongolski liječnici preporučuju kod tuberkuloze i raka – dodaju  iz Poliklinike Gemini.

Uz rodiolu, ‘kraljicu’ rješavanja stresa, anksioznosti, napadaja panike, često se kombiniraju i druge biljke poput matičnjaka, kurkume, sladića, melatonina, pasiflore, valerijane. Ukoliko se problemi sa stresom isprepliću s probavnim tegobama ili elementima depresije, preporučljiva je kombinacija sa šafranom. Uz sve navedeno, ponekad je potrebno uzimati i različite kombinacije probiotika.

Ukoliko ste se prepoznali u barem jednom od navedenih parametara ovih tegoba koje nas sve više ‘guše’ i tište, nemojte sami posezati za raznim lijekovima bez prethodnog savjeta ili razgovora.

Okrenite se prirodi i obratite nam se s povjerenjem. Više informacija možete pronaći na našoj internetskoj stranici ili na broju 022 342 005.

Gemini – za zdravlje!

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005