Proširene Vene

Proširene površinske vene zapravo su krvne žile koje su izgubile svoju funkciju

Proširene vene u ljetnom periodu pojedincima predstavljaju estetski problem, no mnogi se žale na bolove, svrbež i slično. Aromaterapeutkinja Petra Brzović donosi recepte za mješavinu eteričnih ulja koja pridonose jačanju kapilara i vena

Višesatno stajanje i ravna stopala pogoduju proširenju vena

Smatra se da od nekog oblika venske bolesti nogu boluje više od 50 posto ženske populacije te oko 30 posto muške. Sa starijom životnom dobi u prosjeku raste i težina venske bolesti nogu pa je stoga najbolje posvetiti pažnju sprječavanju nastanka proširenih vena kako bi se izbjegli razvoj bolesti i komplikacije koje mogu uslijediti.

Svrbež, pečenje, žarenje i grčevi

Proširene površinske vene su zapravo krvne žile koje su izgubile svoju fiziološku funkciju drenaže venske krvi iz nogu prema srcu.

Prvenstveno stradavaju tkivo, koža i potkožje koje se nalazi u području oko tih vena pa potom započinju simptomi poput svrbeža, pečenja, bockanja, žarenja, bolova, osjećaja težine u nogama, noćnih grčeva i slično.

 

 

Metode liječenja proširenih vena

Da bi se utvrdio sam karakter oboljenja, potrebno je podvrgnuti se dijagnozi u vidu color Doppler vena nogu kako bi se utvrdilo koje vene imaju insuficijentne zaliske. Time se daju smjernice o tome koje vene treba ukloniti iz cirkulacije kako bi se preusmjerila krv na okolne zdrave površinske i na duboke vene.

  • Vađenje oštećenih vena iz tijela kirurškim putem – Obavlja se klasičnim kirurškim putem, najčešće upotrebom multiplih rezova na koži kroz koje se vene ‘izvuku’.
  • Zatvaranje vena u tijelu i puštanje da ih organizam naknadno sam razgradi – To se može učiniti toplinskim ili kemijskim principom, a cilj zahvata u oba slučaja je oštetiti iznutra vensku stijenku i time postići zatvaranje vene. Takve vene organizam naknadno, kroz koji tjedan ili koji mjesec, razgradi. Ovakvi zahvati se ne izvode putem rezova već se do vene dopire pod kontrolom ultrazvuka upotrebom tankih igala ili intravenskih kanila. U slučaju toplinskog zatvaranja vene, najčešće se rabi laserska nit koja se plasira u venu pomoću intravenske kanile, a kod kemijskog zatvaranja vene najčešće se rabi polidokanolska pjena koja se putem igle ili kanile ubrizgava u venu pod kontrolom ultrazvuka.

Za ublažavanje tegoba s venama mogu se koristiti i venske elastične čarape koje, dok su na nogama, preusmjeravaju krvotok na zdrave vene, a čim se skinu proširene vene se ponovno pune krvi.

 

 Gelovi na bazi heparina koji se nanose na kožu nogu mogu također pospješiti ‘zamrli’ krvotok u proširenim venama, budući da heparin razrjeđuje krv i time olakšava cirkulaciju.

Vježbe za vene koje djeluju protektivno

 

Vježbe za vene koje  se preporučuju, a koje djeluju protektivno i smanjuju tegobe su:

Vježbe za vene koje djeluju protektivno

  • Rekreativno hodanje
  • Rekreativno trčanje
  • Rekreativna vožnja biciklom
  • Rekreativno plivanje u mlakoj vodi
  • Tuširanje mlakom vodom u stojećem položaju
  • Vježbe s pokretima u području gležnjeva
  • Hodanje u vodi do pojasa
  • Joga

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005