detoksikacija

U današnjoj je prehrani mnogo hrane s pesticidima i hormonima te masnih i teških jela, rafiniranih namirh s puno šećera, a uz pušenje, alkoholka toksini se brzo gomilaju u tijelu. Siječanj je idealan za detoksikaciju koja će organizam očistiti od blagdanskog pretjerivanja u masnoj, teškoj i slatkoj hrani te alkoholu.

Detoksikacija?

Detoksikacija je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutraliziranja toksina kroz debelo crijevo, jetra, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu .Stoga bubrezima, jetrima i crijevima povremeno treba priuštiti oporavak. Cilj je detoksikacije ukloniti višak masnoće iz jetara, osloboditi žuč da ponovno pravilno radi, eliminirati otrovni otpad, otopiti nagomilane kamence u žuči i jetrima te regenerirati oštećene i uništene stanice jetara.

Ako se osjećate umorno, manjka vam koncentracije, boli vas glava ili vas muči loša probava, vjerojatno vam je potrebna detoksikacija. Najvažnije je odabrati vrstu detoksikacije koja najbolje odgovara zdravlju osobe a da istodobno ne snizi razinu energije tijela te da se prilagodi načinu života .

Većina stručnjaka preporučuje detoksikaciju dvaput na godinu kako bi se tijelo očistilo od štetnih tvari unesenih hranom, onečišćenim zrakom, pušenjem.  Dobro ju je provesti jedanput u šest mjeseci, i to od tri do sedam dana. Njome ćete organizmu vratiti ravnotežu i energiju te poboljšati probavu. Najbolji način da je započnete je da postite 24 sata. Odaberite dan kad vas ne očekuju aktivnosti ili obveze no tijekom posta morate piti mnogo vode jer tijelo ne smije dehidrirati.

Najbolje vrijeme za detoksikaciju je poslije i prije zime

Idealno vrijeme za provođenje detoksikacije, osim siječnja, svakako je proljeće ili ljeto te jesen. Zimi se jede teža i masnija hrana, a manje povrća i voća pa je prije ljeta preporučljivo pročistiti organizam te ga pripremiti za sezonsko voće i povrće. A ujedno ćete organizam opskrbiti vitaminima i mineralima. Koliko će detoksikacija trajati, ovisi od osobe do osobe i o njezinu načinu života. Disfunkcija jetara može prouzročiti određene simptome koje ne biste smjeli ignorirati pa se tad najbolje odlučiti na detoksikaciju. Neki od simptoma su probavni problemi, zatvor, niska proizvodnja energije (umor, slabost, manjak energije), alergije i peludna groznica, artritis, kožni problemi, česte viroze, dijabetes, hipertenzija te pretilost.

Detoksikacija oslobađa tijelo od nakupljenog stresa

Osim što je dobra za oporavak organizma, čišćenje važnih organa od toksina te jača imunitet i štiti od mogućih bolesti, detoksikacija je dobra i za mentalno zdravlje jer smanjuje tjeskobu kao posljedicu prekomjerna stresa. I stres pridonosi nakupljanju toksina u tijelu te aktivira otpuštanje stresnih hormona u tijelo pa je važno tijekom detoksikacije stres svesti na što nižu razinu.

Jedan dan u tjednu odmorite organizam od hrane

Nakon što završite s čišćenjem organizma, vratite se staroj prehrani, no poželjno je barem jedanput na tjedan tijelu priuštiti odmor od teške i masne hrane. Ipak, zapamtite da dio detoksikacije ne smije biti izgladnjivanje, preskakanje obroka ili drastična promjena životnog stila. Odredite način detoksikacije koji vam najviše odgovara, a sljedeće detoksikacije mogu biti intenzivnije.

Što je pileje?

Grupa PiLeJe osnovana je u Francuskoj 1991. godine od skupine liječnika. Cilj joj je ponuditi rješenja za zdravstvene tegobe koja će biti komplementarna tradicionalnoj terapiji. Sa svojim multidiciplinarnim istraživačkim odjelom i u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima u javnom i privatnom sektoru, laboratorij PiLeJe pridonosi znanstvenom istraživanju. Dvije discipline kojima se bavi su mikronutrijenti i individualizirana klinička fitoterapija s više od 260 formulacija namijenjenih zdravstvenim djelatnicima.

Grupa PiLeJe ima dva laboratorija: PiLeJe i PhytoPrevent. U laboratoriju PhytoPrevent proizvode se standardizirani ekstrakti svježih biljaka (EPS – Extraits fluides de Plantes Standardisés) isključivo organskog uzgoja koji zdravstvenim djelatnicima omogućuju individualizirani pristup pacijentu kroz propisivanje formulacija (kombinacija biljaka) prilagođenih specifičnim potrebama pacijenta.

Ekstrakti se dobivaju novom metodom prerade i ekstrakcije koja je eksluzivni patent laboratorija PhytoPrevent – liksivijacija alkoholom (u rastućim koncentracijama etanola) čime je očuvan integritet biljke, a rezultat su ekstrakti veće molekularne raznolikosti, bržeg djelovanja te širih namjena. Ekstrakti se na tržištu mogu pronaći u tri oblika: tekući Phytostandard u glicerolu te Phytostandard tablete i kapsule.

EPS Artičoka

Novi je oblik artičoke na tržištu. Dobiva se ekstrakcijom (liksivijacijom) svježih, organski uzgojenih listova artičoke. Sadrži cinarin, flavonoide (heterozidi luteola i apigenola) te seskviterpenske laktone. Zbog specifičnog postupka ekstrakcije djelatnih tvari iz svježe biljke, EPS artičoka sadrži dvostruko veći broj različitih molekula te tri puta veću koncentraciju djelatnih tvari nego tinktura artičoke. Budući da ne sadrži etanol pogodan je za osobe koje ne smiju ili ne žele konzumirati alkohol. Preporuča se za detoksikaciju jetre i kod povišenog kolesterola, a dolazi u obliku kapsula ili tekućeg ekstrakta.

Phytostandard Artičoka-crna rotkva- detoksikacija jetre, uzimanje ksenobiotika(kontarceptivi, statini, antidepresivi, nesteroidni upalni ljekovi), kronično uzimanje lijekova

ARTIČOKA  je koleretik i kolagog, koristi se prilikom  otežane probave, zatvora te nakon masnih obroka. Također štiti jetru i čisti jetru. Dobiva se ekstrakcijom (liksivijacijom) svježih, organski uzgojenih listova artičoke. Sadrži cinarin, flavonoide (heterozidi luteola i apigenola) te seskviterpenske laktone.

Crna rotkva

Dobiva se ekstrakcijom (liksivijacijom) svježih, organski uzgojenih korjena crne rotkve . Sadrži glukozinolate te flavonoide. Čisti jetru, koleretičko, kolagogno,poželjna kao dopuna artičoki kod detoksa jetre te kod dugotrajnog uzimanja kontraceptiva,TSH i općenrmonalnog liječenja.

Copyright © 2020 Poliklinika Gemini d.o.o.
web dizajn i hosting Tempus media

Broj telefona    022/ 342 005