DETOX CRIJEVA I JETRE NAKON BLAGDANA

 DETOX CRIJEVA I JETRE NAKON BLAGDANA

Jetra i crijeva su izuzetno važni organi, zato što osiguravaju učinkovito iskorištavanje svih važnih nutrijenata iz hrane, ali i otklanjaju toksične tvari.

Blagdansko vrijeme može biti opasno za jetru i crijeva jer obilje delicija i slastica za kojima posežemo odskače od standarda zdrave uravnotežene prehrane.

Ne uživamo bez razloga u masnoj ili slatkoj hrani – masnoće pojačavaju okus hrane, a šećer je glavni izvor energije našeg tijela, te su obje tvari itekako važne za naš organizam. No, postoji i loša strana – pretjerana konzumacija masnog i slatkog može izazvati niz oboljenja, poput dijabetesa ili bolesti masne jetre.

 

Ništa bez crijeva

Crijeva proizvode enzime koji hranu razlažu u molekule hranjivih tvari koje se potom putem crijevne membrane apsorbiraju u organizam. Nažalost, ravnoteža između korisnih i štetnih crijevnih bakterija lako se poremeti. “Dobre” crijevne bakterije trebaju vlakna, povrće i cjelovite žitarice. Kada se nedostatnoj konzumaciji vlakana pridoda konzumiranje previše šećera, prevlast u crijevima padne u ruke bakterija truljenja. Osim što izazivaju nadutost, crijevni plinovi mogu prouzročiti i mnoge druge tegobe, poput iscrpljenosti ili problema s koncentracijom.

 


Pomozite Vašim crijevima

Vlakna nisu samo osnovni izvor “hrane” crijevnih bakterija, već i potpomažu probavu.

Pijte tekućine prema potrebi, te povećajte unos tekućine pri fizičkim aktivnostima ili izloženosti visokim temperaturama.

Jedite redovito i umjereno kako bi Vaš probavni sustav mogao raditi redovito.

Uzimajte sinbiotike, pogotovo ukoliko primijetite probleme s probavom.

 

Čistač crijeva, VITALITY DARM ELIXIER može Vam pomoći kod uklanjanja ostataka hrane i otpadnih tvari nataloženih između crijevnih resica, koji dovode do procesa truljenja i raspadanja. Ovaj biljni eliksir sadrži 24 biljna ekstrakta i mješavinu 31 visokoaktivnog mikroorganizma, a uz to vitamine, minerale i elemente u tragovima te flavonoide – zaštitnike protiv slobodnih radikala.

 

Jetra pod opterećenjem

Dok je primarna uloga crijeva apsorpcija hranjivih tvari, glavna funkcija jetre je detoksifikacija. No, da bi jetra mogla dobro obavljati svoj posao neophodan je dovoljan broj korisnih crijevnih bakterija, kao i neoštećena crijevna sluznica, a prehrana koja sadrži previše masti i šećera negativno utječe na oboje.

Jedan od  poremećaja jetre je taloženje masti u stanicama koje pogoduje razvoju nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Masna jetra pak može biti početak prave lavine bolesti – postoji mogućnost da preraste u upalu jetre, odnosno hepatitis, a ukoliko ju se ne liječi može čak doći i do ciroze jetre. Iako se ciroza jetre trenutno ne može izliječiti lijekovima, studije su pokazale kako primjena specijaliziranog sinbiotika  OMNi BiOTiC® HETOX može poboljšati jetrene funkcije ne samo kod lakših smetnji, nego i u pacijenata s teškom cirozom.

 

Održite jetru zdravom

Izbjegavajte zaslađena i alkoholna pića, te rafiniranu hranu i jednostavne šećere
Hranite se uravnoteženo kako bi rasteretili jetru.
Kretanje povećava prokrvljenost jetre i stimulira izmjenu tvari u njoj.

 

Snaga “gorkih” biljaka

Kao pomoć jetri koju je preopteretila pogrešna prehrana već se stoljećima koriste brojne biljke. Možda i najpoznatija među njima je artičoka. Kao “zaštitnica” jetre dobro je poznata i sikavica.

“Gorkim” spojevima obiluje i neugledni maslačak, kojeg se češće doživljava kao dosadan korov nego kao vrijednu biljku. “Majka” svih biljaka s blagotvornim učinkom na jetru je japanski wasabi. Njega se na Dalekom istoku odavno koristi za detoksifikaciju jetre,

VITALITY JETRA sadrži maslačak, koštice grožđa, blaženi čakalj bogat silimarinom, wasabi, artičoku i kolin koji će održati normalnu funkciju jetre, metabolizam lipida i homocisteina.

 

Više o ovome možete saznati u Savjetovalištu Poliklinike Gemini!

Sanja Plenča Burek, mg.ph.- fitoaromaterapeut