Doktor velikog srca za mala srca u Poliklinici Gemini u Šibeniku – dr. Luka Stričević

 Doktor velikog srca za mala srca u Poliklinici Gemini u Šibeniku – dr. Luka Stričević

Djecu i novorođenčad pogađaju različita srčana oboljenja. Simptomi srčanih bolesti kod djece, značajno se razlikuju od onih kod odraslih. Brojna srčana oboljenja plod su urođenih srčanih mana, virusnih infekcija koje zahvaćaju srce, te bolesti nastale posljedicom nekog oboljenja ili genetskih sindroma. Neke od bolesti srca su urođena srčana bolest, poremećaj srčanog ritma, srčani šumovi, perikarditis i miokarditis, te ostale bolesti.

Sve te bolesti dijagnosticirat će vrhunski liječnik za srca najmanjih dr. Luka Stričević, pedijatar i dječji kardiolog, koji je ujedno i doktor na KBC-u Split, ali i stručni suradnik Poliklinike Gemini u Šibeniku.

Urođene srčane bolesti

Urođene ili kongenitalne srčane bolesti su bolesti s kojima se djeca rađaju. Srčana se bolest u djeteta može dijagnosticirati već fetalnom ehokardiografijom, tj. ultrazvukom srca fetusa u maternici. Kod ove bolesti radi se o strukturnom poremećaju srčanog mišića ili zalistaka, stvara se “rupa” na stijenci koja razdvaja lijevi od desnog atrija odnosno lijevi od desnog ventrikula, suženja aortalnog zalistka ili prolapsa mitralnog zalistka. Osim toga mogu se roditi djeca s hipoplastičnim lijevim ventrikulom što znači da se lijeva strana srca nije adekvatno razvila, ili se pak mogu javiti razne kombinacije navedenih poremećaja. Najčešće se urođene srčane mane otkrivaju u ranom djetinjstvu. Ovisno o intenzitetu bolesti i dobi djeteta pristupa se liječenju i to operativnim kardiokirurškim zahvatima, lijekovima ili u najtežim slučajevima transplantacijom srca.

Poremećaji srčanog ritma

Kod djece se također mogu javiti različiti poremećaji ritma, što znači da se radi o oboljenjima provodnog sustava srca ili o posljedici nekih drugih bolesti. Može se javiti ubrzani srčani rad (tahikardija), a isto tako i usporen srčani rad (bradikardija). Novorođenče ima normalnu srčanu frekvenciju 120-160/min. Ako se javlja frekvencija srca iznad 160/min, a osobito iznad 180/min, znak je srčane insuficijencije. Isto tako ako se javlja preniska srčana frekvencija, mogući je znak ozbiljne srčane bolesti. Osim same frekvencije, srčanu bolest predstavljaju i aritmije, odnosno nepravilan srčani rad.  One su brojne te mogu imati različito značenje. Simptomi aritmija su najčešće slabost, omaglica, vrtoglavica, ponekad gubitak svijesti.

Srčani šumovi

Najčešće se radi o fiziološkim I klinički “beznačajnim” šumovima koji zahtijevaju samo praćenje I najčešće nakon puberteta nestaju. No, šumovi mogu biti znak I neke ozbiljnije srčane bolesti. Ako liječnik čuje šum na srcu djeteta svakako će učiniti potrebnu dijagnostičku obradu kako bi se isključile eventualne srčane ili druge ozbiljne bolesti.

Perikarditis i miokarditis

Perikarditis se odnosi na upalu ovojnice srca, perikarda. Može se javiti nakon kardiokirurških operacija zbog reparacije srčanih grešaka ili zbog infekcije, najčešće virusne, uslijed traume prsnog koša ili u sklopu nekih bolesti vezivnog tkiva poput primjerice sistemskog eritematoznog lupusa. Virusne infekcije isto tako mogu zahvatiti i srčani mišić i tada dolazi do razvoja miokarditisa što može utjecati na funkciju srca kao pumpe. Simptomi perikarditisa i miokarditisa su slični simptomima respiratornog infekta i uključuju nelagodu u prsima, opću slabost, malaksalost, vrućicu Liječenje  ovisi o kliničkoj slici i dobi djeteta, a najčešće se provodi u bolnici.

Aterosklerotska bolest srca

Ova je bolest češća kod odraslih ali javlja se i kod mladih i djece. Povezana je s nezdravim životom, pretilošću, nedostatkom fizičke aktivnosti te konzumiranjem masne hrane i hrane bogate ugljikohidratima. U ovim slučajevima liječenju se pristupa promjenom načina života.

Drugi simptomi bolesti srca kod djece

Uz ove osnovne simptome srčane bolesti, postoji i čitav niz drugih simptoma koji se mogu prepoznati u svim dobnim skupinama. Cijanoza označava plavu boju kože i sluznica. Posljedica je anomalije u samom srcu koja je razlogom miješanja arterijske i venske krvi.  Pojačano znojenje može biti posljedica srčane slabosti. Uvjetovano je pojačanim utjecajem hormonalnog sustava samog organizma djeteta kojim se nastoji poboljšati funkcionalna sposobnost inače oslabljenog srca.

Napretkom medicine i tehnologije, djeca s bolestima srca mogu živjeti aktivnim životom uz minimalna ograničenja. Većina djece zahtjeva doživotno praćenje kardiologa, stoga prepoznajte navedene simptome na vrijeme i zakažite pregled djeteta već danas!