KADA JE POTREBNA UPOTREBA ANTIBIOTIKA?

 KADA JE POTREBNA UPOTREBA ANTIBIOTIKA?

Prilikom prehlade ili gripe, uz različite lijekove koje koristimo, često upotrebljavamo antibiotike, koji nisu potrebni.

Kada se koriste antibiotici?

Antibiotici se koriste za liječenje bakterijskih infekcija, a ne za liječenje virusnih bolesti kao što su prehlada ili gripa. Vrlo je važna pravilna upotreba antibiotika. Prije svega oni se koriste isključivo uz preporuku liječnika. Terapija se provodi do kraja da bi lijek ostvario svoj puni učinak. Tablete se nikada ne ostavljaju za kasnije i ne dijele s drugim osobama, kojima to nije propisano.

Neprimjerena uporaba antibiotika dolazi prilikom njihove upotrebe radi prehlade ili gripe uzrokovane virusima, a ne bakterijama. Ako koristite antibiotike pogrešno: primjerice skratite trajanje liječenja, smanjite doze, ne udovoljavate ispravnoj učestalosti (uzimate lijek jednom na dan umjesto 2 ili 3 puta na dan izravno), u tijelu nećete akumulirati dovoljnu količinu lijeka, te će stoga bakterije preživjeti i mogu postati rezistentne (otporne na antibiotik).

Uvijek se pridržavajte savjeta svojeg liječnika o slučajevima kada i kako treba uzimati antibiotike.

Rezistentnost bakterija (otpornost) – problem današnjice

Bakterije rezistentne na više lijekova mogu uzrokovati široki spektar infekcija poput infekcije mokraćnog kanala, upalu pluća, proljev, infekciju krvotoka. Lokacija infekcije ovisi o bakteriji i stanju bolesnika. Bolesnici na bolničkom liječenju izloženi su riziku infekcija nepovezanih s razlogom prijema u bolnicu, uključujući infekcije krvotoka i infekcije u mjestu kirurškog zahvata, infekcije srčanih zalizaka itd.

Liječenje infekcija uslijed rezistentnih bakterija predstavlja izazov: antibiotici koji se najčešće primjenjuju više nisu djelotvorni, te liječnici moraju odabrati druge antibiotike. Bolesnicima će možda biti potrebno više njege kao i alternativni i skuplji antibiotici, što može imati ozbiljnije nuspojave.

Stanje se pogoršava pojavom novih sojeva bakterija rezistentnih na nekoliko antibiotika istovremeno. Ove bakterije mogu naposljetku postati rezistentne na sve postojeće antibiotike pa ih je nemoguće liječiti i iskorijeniti. Problem rezistencije na antibiotike predstavlja trenutno glavnu prijetnju javnome zdravstvu.

Liječenje bez antibiotika

U Savjetovalištu Poliklinike Gemini možete dobiti sve potrebne informacije o liječenju virusnih bolesti bez upotrebe antibiotika. Virusima se može doći na kraj uz fitoterapiju, ojačavanjem imuniteta I prevencijom. Savjetovalište je besplatno za sve pacijente do kraja 12 mjeseca 2018. godine.