Testiranje na koronavirus u Poliklinici Gemini!

 Testiranje na koronavirus u Poliklinici Gemini!

Zdravlje je u današnje vrijeme na prvom mjestu, a koronavirus postao je, nažalost, dio svakodnevice. Potrebno je više nego ikad zaštititi sebe i ljude oko sebe, a kako bi bili sigurni bolujete li trenutno ili ste već preboljeli COVID-19, Poliklinika Gemini testiranje na koronavirus!

– Vršimo antigeno testiranje, testiranje na antitijela i PCR test. Antigeno testiranje na koronavirus vrši se postupkom uzimanja brisa iz nazofarinksa. Nalaz govori je li je prisutna trenutačna infekcija, odnosno je li nalaz pozitivan ili negativan. Drugo testiranje na koronavirus koje radimo je testiranje antitijela koje se vrši iz krvi.
Nalaz je gotov isti dan, a testiranjem se dokazuje prisutnost antitijela. Pozitivan nalaz je ako ste bili u kontaktu s virusom ili ako ste ga preboljeli.
Protutijela se mogu detektirati najranije 10 do 14 dana od izloženosti virusu, a najbolje vrijeme za serološko testiranje je otprilike 4 tjedna nakon kontakta s virusom – poručuju iz Poliklinike Gemini.

Osim toga, u Geminiju vršimo i testiranje RT-PCR metodom čiji nalaz priznaju sve zemlje.

– Test je vrlo pouzdan i u njemu dokazujemo tri sekvence genoma pa mu je i osjetljivost i specifičnost najviša moguća koja se može postići danas prilikom testiranja za navedeni virus. Virus dokazujemo iz brisa nazofarinksa, a nalazi su gotovi unutar 24 sata – pojašnjavaju iz Poliklinike Gemini.

Koronavirus otkriven je u Kini krajem 2019. godine i nazvan je SARS-CoV-2. Riječ je o novom soju koronavirusa koji prije nije bio otkriven kod ljudi, a COVID-19 je naziv bolesti uzrokovane SARS-CoV-2. U prva dva mjeseca epidemije prijavljeno je preko 100.000 oboljelih sa značajnim širenjem bolesti izvan Kine i zahvaćajući veliki broj država širom svijeta, uključujući i Europu.

Trenutno dostupni epidemiološki podaci ukazuju da se virus relativno brzo i lako širi među ljudima te se procjenjuje da bi jedna oboljela osoba u prosjeku mogla zaraziti dvije do tri osjetljive osobe. Virus se uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju, kao i indirektno putem kontaminiranih ruku izlučevinama oboljele osobe s obzirom na to da virus može preživjeti nekoliko sati na površinama kao što su stolovi i ručke na vratima.

Na broj novozaraženih može se značajno utjecati nizom preventivnih mjera kao što su pranje ruku, izbjegavanje kontakta s oboljelima, a od iznimne je važnosti rana detekcija i izolacija oboljelih te brza samoizolacija njihovih bliskih kontakata.